Днес стартират 72-часовите проби на новата мобилна автоматична станция за

...
Днес стартират 72-часовите проби на новата мобилна автоматична станция за
Коментари Харесай

Ще мерим чистотата на столичния въздух на всеки 5 секунди. Но какво правим после?

Днес започват 72-часовите проби на новата мобилна автоматизирана станция за премерване индикаторите на атмосферния въздух на територията на Столичната община. Много пъти обаче чуваме сладките приказки какъв брой постоянно се мери чистотата на въздуха. Но какво се подхваща?
Мобилната автоматизираната станция дава отговор на всички европейски стандарти, сертифицирана е и по този метод Общината подсигурява спомагателна информация, която ще може в действително време данните, заяви заместник-кметът на София Десислава Билева.

Тя означи, че на всеки 5 секунди данните се събират на сървъра, информацията от който ще може да бъде предоставена на всеки жител от уеб страницата на Столичната община.

С новата мобилна автоматизирана станция се добавя инструментариумът за премерване индикаторите на атмосферния въздух. Преимуществото на мобилната станция е, че ще може да бъде употребена при всевъзможни случаи. Тя ще работи 24 часа без спиране и ще бъде позиционирана на разнообразни точки на града.

Много пъти чуваме сладки приказки какъв брой постоянно сме измервали равнището на замърсяване в града. Въпросът е обаче не какъв брой постоянно ще отчитаме равнището на чистотата на въздуха, а какво ще бъде подхванато след констатацията за неговото замърсяване.

На 3 февруари Европейската комисия реши за следващ път да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против България поради мръсния въздух.

Според Комисията у нас систематично не са спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици и не са подхванати подобаващи ограничения за гарантиране, че интервалът на превишаванията е допустимо най-кратък. На същия ден бе регистрирано, че София трета в света по замърсен въздух.

Към този час столицата ни се намира на 70 място по непорочност на въздуха в целия свят съгласно ранкинга за замърсяване на въздуха на iqair.com.

Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР