Днес слънцето е основен източник на гравитация и енергия. Но

...
Днес слънцето е основен източник на гравитация и енергия. Но
Коментари Харесай

Очаквано време на смъртта: Колко още ѝ остава на Земята?

Днес слънцето е главен източник на гравитация и сила. Но един ден точно то ще докара до гибелта на Земята. Тъй като централната звезда на Слънчевата система остарява, нейният витален цикъл в последна сметка ще погълне нашия дом, настояват учените.

И по този начин, какъв брой време има Земята, до момента в който бъде погълната от слънцето? Очаквано време на гибелта: след няколко милиарда години. Но животът на Земята ще завърши доста, доста преди този момент.

Dangerous wet-bulb temperatures — in which humans can no longer cool off by sweating are only a few degrees away
In fact some places on Earth have already reached wet-bulb temperatures exceeding 90 F (32 C) on multiple occasions
— GO GREEN (@ECOWARRIORSS)
„ Земята ще стане непригодна за живот за множеството организми след към 1,3 милиарда години заради естествената еволюция на слънцето “, споделиха специалисти пред Live Science. Хората обаче, биха могли евентуално да доведат себе си (и безчет други видове) до изгубване през идващите няколко века, в случай че настоящето движение на изменението на климата, не бъде смекчено или като последица от нуклеарна война.

Смъртта на слънцето

Крайният апел за нашата планета е обвързван с еволюцията на слънцето.

„ Земята има евентуално още 4,5 милиарда години, преди слънцето да се трансформира в огромен червен колос и да я погълне “, сподели Рави Копарапу, планетарен академик от Центъра за галактически полети Годард на НАСА, пред Live Science. В последните стадии на звездната еволюция се образува червен колос, когато звездата е изчерпила водорода, който да подхранва нейния нуклеарен синтез и по този начин стартира да умира.

The Sun's death could mean new life in the outer solar system
— Damn Interesting (@DamnInteresting)
След като синтезът спре, гравитацията поема. Хелиевото ядро ще стартира да се компресира под действието на гравитацията, което ще увеличи температурата. Този скок в топлината ще докара до фрапантно разширение на външния плазмен пласт на слънцето.

„ Слънцето ще се издуе и ще стигне най-малко до орбитата на Земята “, сподели Копарапу.



Съдбата на Земята

Но Земята може и да не оцелее през всичките тези 4,5 милиарда години и несъмнено няма да бъде такава, каквато я познаваме.

„ Не е нужно да чакаме външните пластове на слънцето да доближат Земята “, сподели той. Планетата ще изпита рискова топлота доста преди звездата ни да приключи прехода си към червен колос. Тъй като процесът на умиране на слънцето покачва температурата, " океаните ще се изпарят, по-късно атмосферата в последна сметка ще изчезне и тогава приливните сили на слънчевата гравитация ще раздерат Земята. "

Earth's fate in 5 billion years?

For the first time, astronomers using an telescope saw a dying star swallow an exoplanet. From such observations, we learn about stellar evolution.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР