Днес ще бъде проведена единствената планирана за 2019-та година “космическа

...
Днес ще бъде проведена единствената планирана за 2019-та година “космическа
Коментари Харесай

Руски космонавти излизат днес в открития космос в чест на 85-годишнината от раждането на Алексей Леонов

Днес ще бъде извършена единствената планувана за 2019-та година “космическа разходка ” от съветския сегмент на Международната галактическа станция. Тъй като на следващия ден именитият космонавт Алексей Леонов навършва 85 години, космонавтите Олег Кононенко и Алексей Овчинин са украсили скафандрите си в негова чест. На единия скафандър написа “Леонов №1 ”, а на другия – “С днем рождения Алексей Архипович ”. 

Напомням на читателите, че на 18 март 1965 година Леонов влиза вечно в историята на космонавтиката, защото се трансформира в първия човек, излязъл в открития космос със скафандър. Това се случва по време на задачата “Восход 2 ”. 

Днешната извънбордова активност ще стартира в към 18:45 ч. българско време и се чака да продължи към шест часа и половина. Това ще е петото излизане в открития космос за Олег Кононенко и първото за Алексей Овчинин. “Космическата разходка ” ще бъде подкрепена от американската астронавтка Кристина Кук, която ще спомага на космонавтите да облекат своите скафандри “Орлан ” преди излизането и да ги съблекат след излизането. 

Кононенко и Овчинин ще би трябвало да приберат опити, намиращи се от външната страна на МКС, да почистят прозорците на лабораториите и да отстранен остарели кабели. 

За повече информация: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР