Днес ще бъде подписано споразумението с правителството. Предполагам, че няма

...
Днес ще бъде подписано споразумението с правителството. Предполагам, че няма
Коментари Харесай

Зърнопроизводител: Тъй като лобизмът в земеделското министерство приключи , искат да махнат Кирил Вътев

Днес ще бъде подписано съглашението с държавното управление. Предполагам, че няма да има някакви изненади от позиция на самото техническо сключване.

Това съобщи пред БНР Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Той посочи, че времето през събота и неделя е било належащо, с цел да се изчистят юридически текстовете, с цел да бъде подписан документът. 

По отношение на финансовите параметри в документа в предаването " Преди всички " Христов подсети, че искането е било друго, а сумата – по-голяма:

" Когато имаш поставени претенции на масата, не могат да бъдат на 100% задоволени. Когато и двете страни са еднообразно неудовлетворени, тогава има договореност и се подписва това съглашение ". 

Той обаче уточни с конкретика - разделянето на бранша е тръгнало още от 2010 година, когато министър на земеделието е бил Мирослав Найденов.

" Това го направи един министър, който тогава беше министър, абсолютно целеустремено. След това разделяне оттова нататък до ден сегашен 100% обединяване няма. Формираха се две групи – на Митко Зоров, Венци Върбанов и групата на Националната асоциация на зърнопроизводителите ", изясни той. 

Според него в случай че беше признат Законът за браншовите организации с ясни критерии за това кой е национално показан и има право да съставлява бранша и кой не, сега нямаше " да се чудим и да се лутаме кой е на улицата и кой не е ". Христов счита, че в момента огромна част от организациите стачкуват, с цел да се легитимират, че са по-големи и по-национални. По думите му при тези организации нещата не са изчистени и сега има разнобой на едни и същи хора от един и същи бранш във връзка с настояванията им. 

" Тази седмица които стачкуват, всичките са яхнати от тези двамата и употребени по отношение на това какви са им настояванията. Тяхното искане е едно-единствено – тъй като лобизмът в Министерство на земеделието и храните завърши, искат да махнат настоящия министър, с цел да могат да си върнат статуквото, каквото беше преди.

Нямат никакви причини във връзка с това, което желаят ", разяснява Радослав Христов.
Асоциацията упорства за законодателни промени, с цел да се изчистят " схемаджиите и чертожниците ".

26 организации не престават митинга

Същевременно БНР оповестява, че 26 аграрни организации, които настояват, че създават 80% от млякото, 90% от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза в страната, не престават митингите.

В декларация те желаеха неотложно погашение на държавната помощ за чувствителните браншове, отпадане на налога върху дотациите, смяна в Наредбите и в Стратегическия проект, за унищожаване на всички несъответстващи условия.

В писмо до медиите инициативния комитет упреква Българската земеделска камара (към която е и Радослав Христов, б.р.), която договаря с държавното управление, че е  " новосъздадена  организация, която даже няма уебсайт и обществена информация за това кои са членовете й, какъв е уставът й, какви са задачите и кой я съставлява ".

С искане за оставка на Кирил Вътев организациите, които не престават митингите оповестиха, че на следващия ден възнамеряват огромен митинг пред Министерски съвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР