Днес се проведе заседание на сформирания към Директора на РЗИ

...
Днес се проведе заседание на сформирания към Директора на РЗИ
Коментари Харесай

Епидемиологичната обстановка в област Добрич все още е спокойна

Днес се организира съвещание на образувания към Директора на РЗИ - Добрич, Областен действен щаб за битка с Грип и ОРЗ (остри респираторни заболявания), на което беше оценена епидемиологичната обстановка в региона по повод разпространяването на Грип и ОРЗ.

По данни от сентинелно следените лечебни заведения заболяемостта се покачва спрямо предходната седмица, само че все още не е достигнала епидемиологични стойности. Заболяемостта във възрастовите групи 5-14 година, 30-64 година и над 65 година също е в предепидемични стойности.

От общо изпратени 34 проби за вирусологична диагностика в НЦЗПБ гр. София в интервала 10-18.01.2024 година, пет са позитивни за грипен вирус вид А и пет са позитивни за други респираторни вируси.

Медицинските експерти от лечебните заведения не рапортуват за нараснало търсене на здравна помощ и напън върху здравната система.

Към момента на територията на региона не се афишира грипна зараза, като ще продължи следенето и анализирането на епидемиологичната конюнктура.

РЗИ - Добрич предлага всички лица със признаци на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, изнемощялост и др.) да си останат у дома при опция и да посетят доктор. Да лимитират контактите си, изключително с дребни деца, бременни дами и остарели хора.

От изключително значение е спазването на отдалеченост и отбягване тук-там със скупчване на хора, заради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси - посредством кихане и кашляне.

Спазването на етикета за кашляне ще спомогне за понижаване отделянето на респираторни вируси върху предмети и повърхности и ще понижи вероятността за заразяване на възприемчиви хора.

Редовно използване на персонална хигиена и стерилизация също ще помогне за понижаване на заразяването с респираторни вируси при досег до инфектирани повърхности и тяхното прекосяване посредством ръцете през лигавицата на очите, устата и носа в човешкия организъм.

Всеки болен с ОРЗ е целесъобразно да носи защитна маска при контакт с други хора.

Поради скупчване на заболели от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещаване при доктор, без значение дали сте заболели от респираторно заболяване или не, също е целесъобразно носенето на маска, както и при другарство с възрастни хора и бременни дами.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР