Днес се проведе заседание на Общото събрание на Югозападния университет

...
Днес се проведе заседание на Общото събрание на Югозападния университет
Коментари Харесай

На заседание на Общото събрание ректорското ръководство на ЮЗУ „Н. Рилски“ отчете почти на 100% реализиран план-прием, ръст в спечелването на проекти и повишаване на публикационната активност

Днес се организира съвещание на Общото заседание на Югозападния университет „ Неофит Рилски “, на което бе показан годишният отчет за положението на университета за интервала 2021 – 2022 година. Събранието разиска и единомислещо одобри показания от ректора проф. доктор Борислав Юруков годишен отчет.

Проф. Юруков приветства членовете на Общото заседание и означи, че огромна част от миналата година е минала под знака на Ковид пандемията и в условия на сложна рецесия – парламентарна, държавна, енергийна и финансова. Той акцентира, че това е наложило измененията в календарния график на университета. Ректорът означи още, че за първи път от три години насам, първият учебен срок в университета ще приключи напълно присъствено.

Проф. Юруков уточни като сериозен триумф през миналата година извоюваните 12 плана по Фонд „ Научни проучвания “ на обща стройност 560000 лева По състезанието за финансиране на фундаментални проучвания на млади учени и постдокторанти за 2022 година са финансирани три плана на обща стойност 100500 лева По Фонд „ Научни проучвания “ университетът е спечелил финансиране за четири списания на обща стойност 28000 лева

Ректорът акцентира, че през миналата година университетът е траял обновяването на материалната база – построени са два нови паркинга – със 143 места в Първи образователен корпус и със 150 места в Осми образователен корпус, реновирани са лекционни зали, газифицирана е новата спортна зала на университета и други

В изявлението си проф. Юруков подчертава и върху няколко трендове и политики във висшето обучение.

Първото нещо, на което би трябвало да се обръща от ден на ден внимание съгласно ректора е, че образованието би трябвало да се основава на практиката и условията на динамична и софтуерна среда. Проф. Юруков означи, че STEM е един от методите, който може да помогне, с цел да се реализира интеграцията на теорията в практиката и да се сътвори среда, в която обучаемият да бъде по едно и също време преподавател, откривател и странник в другите области на науката.

Той акцентира, че Югозападният университет „ Неофит Рилски “ е първият университет, който разполага със STEM център, построен във Факултета по педагогика. Ректорът показа, че сега в университета се построяват още два STEM центъра – по химия, физика и биология във Втори образователен корпус и по математика и информатика в Първи образователен корпус. Предстои построяването и на STEM център по роботика.

Като наклонност във висшето обучение проф. Юруков означи и взаимното образование от няколко университета и двойните дипломи. Югозападният университет към този момент работи и в тази посока. Университетът осъществя взаимно образование в страната по 4 плана, а също по този начин реализира и образование с други университети от чужбина – Виетнам, Киргизстан, Казахстан.

Друга значима нова действителност в активността на висшите учебни заведения е присъединяване в академични мрежи и консорциуми сред университети, научни организации, развойни звена и други юридически субекти, които имат директно отношение на връзката на науката с практиката. Югозападният университет „ Неофит Рилски “ продължава присъединяване си като асоцииран сътрудник в университетска мрежа Aurora Alliance.

Като триумф ректорското управление означи също, че за поредна година университетът е извършил съвсем на 100% държавния план-прием. Югозападният университет е повишил интензивността при кандидатстването и спечелването на планове по разнообразни интернационалните и национални стратегии. От управлението регистрират и трайна наклонност към повишение броя на изявленията на университетския състав в интернационалните бази данни. За поредна година ЮЗУ „ Неофит Рилски “ записва растеж на подвижностите на студенти, докторанти, преподаватели и чиновници.

В края на изявлението си ректорът означи, че миналата година е била извънредно сполучлива за Югозападния университет.

„ Имаме съображение да се гордеем и да гледаме напред, само че не би трябвало да забравяме за комплицираната обществено-икономическа конюнктура и би трябвало да бъдем подготвени за възможните компликации, които могат да зародят в бъдеще “, сподели проф. Юруков.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР