Днес се проведе първата по рода си кръгла маса на

...
Днес се проведе първата по рода си кръгла маса на
Коментари Харесай

Студенти от пловдивските ВУЗ-ве се събраха на първата по рода си кръгла маса на тема “Ролята на висшето образование в развитието на културния туризъм”

Днес се организира първата по рода си кръгла маса на тематика “Ролята на висшето обучение в развиването на културния туризъм ”, проведена от Студентски съвет към АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев ” – Пловдив с присъединяване на преподаватели и студенти от факултетите „ Музикален Фолклор и Хореография “,  „ Музикална Педагогика “  и  „ Изобразителни изкуства “ към АМТИИ, преподаватели от компетентност „ Туризъм “ и студенти от компетентност „ Аграрен туризъм “ в Аграрен университет – Пловдив, преподаватели и студенти от катедра „ Туризъм и кулинарен мениджмънт “  на Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Идеята на форума е да се съберат на едно място студенти, преподаватели, бизнес и институции, да се разиска настоящата конюнктура в културния туризъм, политиките, проблемите и дилемите в него и да се стигне до обща тактика по какъв начин да го развиват дружно.

Сред гостите на кръглата маса бяха заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов, заместител регионалният шеф Николай Василев, шефът на ОИ „ Старинен Пловдив “ доцент доктор Елена Кантарева – Дечева, доцент доктор Светла Янчева, заместител – ректор по интернационална активност на АУ – Пловдив, доцент доктор Иван Обрешков, зам.-декан на Стопански факултет на УХТ – Пловдив, проф. Емилия Константинова и други.

Форумът се организира в концертната зала на АМТИИ, разграничен на 3 модула. Встъпителни слова на формалното разкриване произнесоха Петър Стефанов, Председател на Студентски съвет на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив и проф. доктор Любомир Караджов.

Първият модул, отдаден на ролята на висшето обучение откри проф. доктор Тони Шекерджиева – Новак, Ректор на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив.

„ Щастливите мотиви в нашия град се редуват. Само преди ден се състоя първото огромно събитие, проведено от консорциум „ Изкуство и обучение “. Благодаря на нашите студенти и техните сътрудници от пловдивските ВУЗ -ве, че одобриха концепцията за този конгрес, а на Община Пловдив и Областната администрация, че са с нас. Сигурна съм в полезността на този вид кръгли маси, тъй като тъкмо тези наши деца – първенци в това, което вършат в своите специалности, ще могат да обменят хрумвания. А ние, като по-големи и техни другари, ще се вслушаме, тъй като те са бъдещето! “, сподели проф. Тони Шекерджиева – Новак.

След проф. Новак, изявления по тематиката направиха доцент доктор Светла Янчева, доцент доктор Иван Обрешков, Николай Василев, зам.- кметът Пламен Панов и доцент Кантарева – Дечева.

„ Не беше толкоз надалеч времето, в което и аз бях студент, по тази причина проблемите и провокациите на младежите в прехода от обучение към професионалния живот по никакъв начин не са ми непознати. Следя с любознание и интерес днешната конференция и идиалога, който ще се случи тук. Късметлии сте, че живеете в забавно време. Пловдив тази година завоюва 4-то място за „ Най-добра европейска дестинация “ в едно извънредно демократично гласоподаване, в които се включиха повече от половин милион жители на Европа. Казвам го, тъй като през последните години градът ни стана извънредно известен, доста по-приветлив и прелъстителен. Пловдив е одобрена туристическа дестинация, а културният и събитийният туризъм са двете доста значими съставки на туристическия бранд на Пловдив. Трябва да имаме още по-добра синергия и дано да се споразумеем за нещо значимо – практиките на студентите от АМТИИ да бъдат част от програмата на общината за непрекъснато. А вие, които учите – да знаете и виждате по какъв начин се построява туристическия артикул на нашия град. Нека тази конференция да бъде доста мощна и подадена ръка към вас и ви чакаме напълно скоро! “, сподели заместник-кметът Пламен Панов.

„ Аз някак си групирам в себе си няколко проявления – тук съм в качеството ми на и.д шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “, само че съм и част от фамилията на АМТИИ, и реставратор, чиято работа е обвързвана на първо място с опазването на културното завещание. Всичко това усещам като неразривно обвързвано. Културното завещание и неговото запазване са доста значим фактор и са извънреден запас в туристическата активност на всеки град. За да имаме положително туристическо показване на културно-историческото завещание, то би трябвало да е добре поддържано, с цел да притегля туристи. От друга страна – туристите също влияят на това завещание. Тези две проявления би трябвало да си взаимодействат по най-хубавия метод. ОИ „ Старинен Пловдив “ през последните години се занимава освен с опазването на културното завещание, какъвто е главния предмет на активност, само че и с неговото показване и туристическото обслужване на над 14 обекта, които управляваме. Ние сме един от най-големите консуматори на туристически фрагменти и с наслада мога да кажа, че имаме фрагменти от всички пловдивски ВУЗ-ве. Нашият институт е също отворен както за студентски практики, по този начин и за други взаимни начинания “, сподели доцент доктор Елена Кантарева – Дечева.

За втория модул, студентите бяха подготвили забавни презентации, представящи специалностите, които учат. В третия модул е планувано сключване на меморандум за съдействие, сред представителите на висшето обучение, на културните институции и бизнеса в този отрасъл.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР