Днес се прощаваме със сливенския митрополит Йоаникий. От 10 ч.

...
Днес се прощаваме със сливенския митрополит Йоаникий. От 10 ч.
Коментари Харесай

Прощаваме се със сливенския митрополит Йоаникий

Днес се прощаваме със сливенския митрополит Йоаникий. От 10 ч. бе отслужена света литургия, а от 12 ч. в катедралния храм „ Свети Димитър “ ще бъде извършено и архиерейското опело. Това оповестяват от пресцентъра на Министерство на културата. 

Като наш нравствен овчар митрополит Йоаникий безрезервно съхраняваше и опазваше духовното завещание на Светата Българска православна черква. Той поредно и умно отстояваше християнските полезности и обичаи и работеше за духовния прогрес на обществото ни. А неговите духовни упътвания и молебствия са скъпи и ще продължат да бъдат източник на прояснение за всички, на които бе нравствен преподавател и ментор.

Бог да го елементарни! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Тленните остатъци на митрополит Иоаникий ще бъдат изведени до безконечния му дом. Те ще бъдат положени в двора при олтара на храма, където са тленните остатъци на още петима свещеници.

Тленните остатъци на Владиката бяха посрещнати в Храм " Свети Димитър “ в сряда и изложени за поклонение. Снощи се отслужи монашеско опело.

По мотив кончината на Нмитрополит Иоаникий в Сливен със със заповед на кмета на Сливен Стефан Радев бе разгласен тридневен печал.

Владиката умря на 9 януари след дълготрайно боледуване. До 12 януари знамената на постройката на Общината и всички общински здания ще бъдат свалени на половина. Отменени са концерти и други всеобщи мероприятия.

Митрополит Иоаникий бе обичан в Сливен и епархията. Той бе прочут със своята мъдрост, благочестие и благост. 

Светското име на митрополит Иоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 02.03.1939 година в с. Пет могили, Сливенско. След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1953 година е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария, курсът на която приключва през 1958 година От м. септември 1960 година е студент в Духовната академия " Св. Климент Охридски “ в София, която приключва през 1964 година По време на своето следване там, на 01.04.1961 година, в мъглижкия манастир " Св. Николай “ е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (покъсно Браницки епископ).

На 28.08. с. година в храма " Успение Богородично “ в гр. Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия свещеник Стефан викарий на Пловдивския митрополит (покъсно Великотърновски митрополит). На 17.03.1963 година в параклиса на Духовната академия " Св. Климент Охридски “ в гр. София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски свещеник Николай.

От 14.10.1964 година до 1966 година йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 01.08.1966 година е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24.11.1968 година, по решение на Св. Синод в сливенския катедрален храм " Св. Димитър “ е възведен в архимандритско достолепие от Сливенския митрополит Никодим.

От края на 1968 година архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия. От 14.10.1970 година до 10.12.1971 година той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в гр. Берн, Швейцария.

От края на м. декември 1971 година наново е протосингел на Сливенската митрополия, която служба заема до м. април 1975 година Като подобен на 20.04.1975 година в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски “ е хиротонисан в епископски ранг с купата " Велички “ и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на м. януари 1980 година

На 23.03.1980 година е определен, а на 13.04. с. година е и канонически одобрен за Сливенски митрополит.

Мястото на митрополит Иоаникий краткотрайно ще заеме Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР