Днес се очаква да започне първото от делата за обезщетение

...
Днес се очаква да започне първото от делата за обезщетение
Коментари Харесай

След катастрофата в Хитрино ще има завършени нови къщи преди зимата

Днес се чака да стартира първото от делата за обезщетение на хората, потърпевши от гърмежа на цистерна Хитрино от декември предходната година. Експлозията тогава лиши живота на 7 души, а други 29 бяха ранени. Мнозина останаха без дом или със съществени вреди по къщите си. В навечерието на наближаващия зимен сезон за процеса по възобновяване на жилищните постройки в Хитрино осведоми по " Хоризонт "   инж. Красимира Димова , ръководител на районната гилдия в Шумен на Камарата на инженерите в капиталовото планиране.
Надявам се, че преди началото на зимата в двете къщи, които съм проектирала в Хитрино, ще влязат девойките, които останаха сираци, и фамилията на дамата, изгубила зрението си след злополуката, сподели инж. Димова.

Къщите, които са се нуждаели от така наречен „ козметичните поправки “ – със счупена дограма, прозорци и където е направена замяна на част от покривни материали – всеобщо са приключени и хората към този момент живеят в тях, напомни ръководителят на районната гилдия.

Веднага след повредата бяха образувани 6 проектантски колектива, които обследваха всички жилищни здания в Хитрино, и направиха преценка кои къщи стават за обитаване, кои би трябвало да се съборят и кои би трябвало да се ремонтират, описа още Димова.

 Снимка Според нея Камарата на строителите е поела ангажимент да построи 11 къщи – най-големите и на най-силно пострадалите от – а Камарата на инженерите в капиталовото планиране е дарила проектирането на тези къщи. Всички тези домове към този момент се построяват, множеството са на стадий „ недодялан градеж “, а част от къщите към този момент са издигнати и в тях се правят довършителни работи, посочи председателката на районната гилдия. Освен това членовете на колегията са проектирали и други 13 по-малки къщи, построяването на част от които е почнало, само че Димова изрази подозрение дали те ще могат да бъдат приключени до зимата.

Тези 13 къщи са такива, за които нашите експерти са решили, че са рискови за обитаване и че би било по-евтино да се построят отначало, в сравнение с да се укрепят. Тези къщи към този момент са съборени и е почнала работа по тях. Има други, които са за главен ремонт, част от тях за приключени. Има къщи с напълно разрушени покриви. Няколко къщи към този момент имат нов покрив и са подготвени за обитаване, само че има и други здания, които са за градивно подсилване, които едва ли ще могат да станат до зимния сезон.

Димова увери, че всички планове са подготвени и са предадени в община Хитрино, само че съгласно нея към момента има и къщи, по които не е почнала работа, защото се чака локалният публичен съвет да утвърди стойностните сметки за възстановителните действия.

В резюме инж. Димова акцентира:

Проектна подготвеност има за всичко. Всички планове са подготвени, предадени са. Може да бъдат издадени строителни позволения. Очаква се одобрение на стойностните сметки, на средствата и избор на строител.

Пълният запис на изявлението с инж. Красимира Димова, ръководител на районната гилдия в Шумен на Камарата на инженерите в капиталовото планиране, може да чуете от звуковия файл.
 Снимка
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР