Днес се навършват 52 години от трагедията на Витиня. Денят,

...
Днес се навършват 52 години от трагедията на Витиня. Денят,
Коментари Харесай

Катастрофа погубва Гунди и Котков, половин милион души се стичат на погребението

Днес се навършват 52 години от нещастието на Витиня. Денят, в който България загуби огромните спортисти и персони Георги Аспарухов и Никола Котков.

Инцидентът става на 30 юни, 1971 година по обяд, на 52-рия километър от София в 11.30 ч. На път за Враца колата им се забива в камион с ремарке, който пътува към столицата.

На 30 юни към 9.30 ч. Гунди идва на стадион „ Левски ” в кв. „ Подуяне ”, където стартира тренировката на тима. Капитанът обаче няма да играе, тъй като е осъден. В предходния мач, който е с ЦСКА, той е сритан от Пламен Янков. Паднал на земята, Гунди му протяга ръка с крайник и съдията гони и двамата. Дълго преди този момент е пристигнала покана от Враца двамата с Котков да вземат участие в юбилейния мач по случай 50-годишнината на тамошния „ Ботев ”. Гунди не може да откаже и двамата с Котков вземат решение да уважат молбата на врачани.

Усмихнати - Аспарухов с тъмносиня спортна блуза, а Котков в грациозен костюм с вратовръзка. се качват в бежовото „ Алфа Ромео ”. На бензиностанцията при Витиня чужд мъж ги моли да го качат и Аспарухов се съгласява и потеглят.

По надолнището след последния завой на към 150 м. от страничния път изкача товарен ЗИЛ с тежко ремарке, който препречва съдбовно основния път. Всичко протича мълниеносно. Аспарухов натиска до дъно спирачката и алфата оставя цели 30 м. следи от гумите, само че дистанцията не стига. Средната част на купето се забива в резервоара на тежката машина. Пo колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не съумява да помогне - нито водачът на товарната кола, нито пристигналите с други коли хора. Колата и пасажерите в нея изгарят.

Погребението на Гунди и Котков се трансформира в ден за всеобщ печал. По неофициални данни над половин милион души участват на погребението на легендите.

 Снимка: dir.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР