Днес се навършват 5 години от подписването от Вселенския патриарх

...
Днес се навършват 5 години от подписването от Вселенския патриарх
Коментари Харесай

Горан Благоев: БПЦ изпада не в безтегловност, а в тотална руска зависимост, действа под руски диктат и е първенец сред руско зависимите църкви

Днес се навършват 5 години от подписването от Вселенския патриарх Вартоломей на така наречен томос (декрет), който признава независимостта на православната черква на Украйна. С този документ се формализира независимостта й от Руската православна черква, към която тя е обвързана от 1686 година Стъпката обтяга връзките с Руската черква, която прекъсва общението си с Вселенската патриаршия. Припомняме, че преди 2 седмици в края на 2023 година за първи път публично Украйна означи Рождество Христово на 25 декември по Юлианския календар. 
 
Според журналиста Горан Благоев, който добре познава църковните процеси, Българската православна черква не е осъзнала своя дълг към църквите, които търсеха автокефалия, като тези в Северна Македония и Украйна. " БПЦ не е осъзнала своя дълг, няма и да го осъзнае, както се вижда, да оказва помощ, да протяга ръка на църкви, които са в потребност и които са в каноничното си право да бъдат самостоятелни ".
 
Той е безапелационен, че Вселенският патриарх не е направил нищо противоканонично, давайки автокефалия на Украинската православна черква. По думите му казусът е българската черква. Защо 5 години не направи нищо, с цел да откри контакти с Украинската православна черква, попита журналистът.
 
" Нашата черква продължава да се държи за Украинската православна черква към Московската патриаршия, което от една страна продължава да я изолира от единството на православния свят, въпреки това – жестоко влиза в несъгласие с националните ни ползи ".
 
В предаването " Хоризонт до обед " Благоев акцентира, че в църквата в Украйна към момента има паство с български генезис. Това значи, че признавайки самостоятелна Украинска черква, Българската патриаршия можеше да откри мост към бесарабските българи.
 
" БПЦ изпада не в безтегловност, а в тотална съветска взаимозависимост, тъй като неотиването ни на Всеправославния събор на о. Крит през 2016 година беше под съветски диктат и за жалост, ние първи поведохме четата на съветско подвластните църкви, които бойкотираха събора. Точно този протест на събора, призован от Вселенския патриарх, ни изяде главата за автокефалията на Македонската православна черква ", разяснява Горан Благоев.
 
Той акцентира, че македонците признават за църква-майка Българската патриаршия. " Оттук насетне Българската черква в случай че имаше престиж, в случай че имаше позиция пред Вселенския патриарх, съгласно мен доста добре можеше да си изиграе картите и да се стигне до там Българската черква да бъде локомотивът на признаването на македонската автокефалия. (…) По време на тези договаряния, които страхливо започнаха и бързо свършиха, Българската черква не можа да отстои своята позиция ", изясни журналистът, като посочи, че сега имаме полупризната Македонска черква от Сръбската патриаршия като нейна църква-дъщеря. По думите му това вреди на българския народен интерес.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР