Днес се навършват 38 години от атентата на гара Буново

...
Днес се навършват 38 години от атентата на гара Буново
Коментари Харесай

38 години от кървавия атентат на гара Буново

Днес се навършват 38 години от атентата на гара Буново - най-големият железопътен атентат в българската история по брой жертви. На 9 март 1985 година в 21,31 ч бомба, сложена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на трен № 326 по линията Бургас-София в региона на гара Буново. Загиват седем души и девет са тежко ранени. Това е най-големият железопътен атентат в българската история. Замисълът на терористите обаче е бил бомбата с часовников механизъм да избухне в тунела на Буново. Там суматохата и неналичието на задоволително въздух биха довели до допустимо максимален брой жертви. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и гърмежът избухва на гарата, а не в тунела, където е било планувано. В атентата умират 7 души - 3 деца и 4 дами. Сред жертвите са глухонеми деца, прибиращи се у дома. Ранени са тежко 9 души, измежду които също има 2 деца.

На мястото на случая идват министрите на вътрешните работи и на превоза Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в близките градове, а останалите пасажери са подложени на строга инспекция от страна на органите на реда - кой и по кое време си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

Шест часа не престават избавителните интервенции по извозването на потърпевшите, както и инспекциите на пасажерите във влака и техния багаж. Половин час след гърмежа в Буново избухва гърмеж в кафе-сладкарница в фоайето на хотел Сливен в едноименния град, при който са ранени двадесет и трима души.

На същия ден бомба избухва на летище Варна , осакатява и обезобразява две дами с едно и също име - Елена.

Извършителите и на двете акции са терористите от незаконната организация " Турско националноосвободително придвижване в България ", което се счита за предходник на Движение за права и свободи. Три години след атентатите, на 25 април 1988 са наказани на гибел лицата, директно взели участие в атентата (в скобите е рожденното име): Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), няколко месеца по-късно същата година присъдата е доказана от Държавния съвет на Народна република България и наказаните са екзекутирани и кремиран. Емин Мехмедали (Елин Маджаров) и Абдула Чакър (Алцек Чакъров), са били сътрудници на окръжното ръководство на Държавна сигурност в Бургас през 70-те и 80-те години. Осъдени за помагачество са: на 6 години затвор - Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на първия терорист (лежи 2 година амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.), на 2 години затвор Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов. Терористите стават обект на договорка с Турция и са разменени. По-късно Сабри Мехмедали израства до пост регионален координатор на Движение за права и свободи за Бургас.

През 1990-те год. на постройката на гара Буново е открита паметна плоча. На 11 септември 2007, покрай гарата, е открит монумент на жертвите на атентата. Паметникът съставлява монументална скулптурна комбинация, висока 7 метра.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР