Днес се навършват 32 години от пожара в сградата на

...
Днес се навършват 32 години от пожара в сградата на
Коментари Харесай

32 години от палежа на един от символите на властта в България

Днес се навършват 32 години от пожара в постройката на някогашния Партиен дом.

26 август 1990 година остава вечно в историята на България с палежа на един от знаците на властта в страната – постройката на някогашния Партиен дом. 

10 месеца след свалянето от власт на водача Тодор Живков, жителите към момента се надяват на бързи и основни промени, които да извадят страната от 45-годишната комунистическа власт.

През лятото на 1990 година Народното събрание взема решение да се отстранен всички социалистически знаци от публичните здания. Сред тях е и рубинената петолъчка, окичила пилона над централата на Българска комунистическа партия. Депутатите от преименуваната на 3 април 1990 година Българска социалистическа партия (БСП) са съгласни признакът да бъде отстранен, само че не бързат да изпълнят решението.

Именно това отвращение е мотивът, довел ядосаната навалица пред постройката, а един от протестиращите заплашва да се самозапали в символ на митинг.

Разбира се това е единствено една от аргументите. След 10 ноември 1989 година българите схващат за репресиите в лагерите на остарелия режим. Страната изпада в тежка финансова рецесия. Въпреки това изборите за Велико национално заседание през юни 1990 година, са извоювани от Българска социалистическа партия. Разработваната нова конституция е оспорвана от демократичната съпротива.

Неочаквано, по време на вечерния митинг на 26 август 1990 година, пламъци от вътрешността на постройката погълват 40 пространства. Днес, 30 години по-късно, дело №53 за палежа от дълго време е прекъснато и забравено, а причинителите остават незнайни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР