Днес се навършват 20 години от една от най-големите трагедии

...
Днес се навършват 20 години от една от най-големите трагедии
Коментари Харесай

Мъж, пристигнал първи на мястото на катастрофата в Лим: Никога няма да забравя ужаса

Днес се навършват 20 години от една от най-големите нещастия за България. На 4 април 2004 година рейс с българи се обръща в река Лим на връщане от туристическа екскурзия в Дубровник. Жертвите са 12 български деца, всички те са от Свищов.

Преди 20 години в 8 часа и 10 минути сръбско време на планински път водачът губи надзор над рейса. Рейсът пада в коритото на река Лим.

Снимка: bTV

Желко Божович е един от първите, пристигнали на мястото на злополуката. 20 години по-късно ужасът още е пред очите му.

 „ Няма по-тежко от това да видите обезверен човек с дете на ръце. Питате го какво се е случило, а той крещи единствено - рейс, деца, вода. А то е мрачевина – виждам рейс, само че съм самичък. Сам не мога да оказа помощ. Зная, че наоколо има ресторант и хукнах натам. По пътя се обадих за помощ. Когато се върнахме скочихме във водата “, изяснява още притичалият се на помощ Желко.

Представители на България, Черна гора и Сърбия се събраха на мястото на нещастието

Той споделя, че и през идващите 20 години няма да не помни претърпяното в тези мрачни часове, до момента в който рейсът потъва.

„ Работя на този път, всеки ден минавам през този монумент и спомените се връщат. Докато съм жив няма в никакъв случай да го не помни “, с огорчение споделя Божович.

Снимка: bTV

С включени сирени пожарната в Биело поле уважи кръглата годишнина. В знак на благодарност България ще подари средства за пазаруване на избавителен автомобил. Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланиците ни в Сърбия и Черна гора също означиха трагичната годишнина.

Снимка: bTV

„ Ние с възпоменание означаваме паметта на децата, които починаха тук, само че и учим своите уроци като възрастни. Защото в онази трагична нощ нямаше разлики сред етноси, нации, религии. Имаше единствено човечност “, сподели Йотова.

20 година по-късно фамилиите на починалите още търсят отговори
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР