Днес се навършват 150 години от обесването на Васил Левски

...
Днес се навършват 150 години от обесването на Васил Левски
Коментари Харесай

Ванга, Слава Севрюкова и Вера Кочовска видели гроба на Левски, но на различни места

Днес се навършват 150 години от обесването на Васил Левски на 18 февруари 1873 година Приживе Апостола на свободата споделя следното признание пред ловешкия му укривател Никола Цвятков-Бакърджийчето по пътя им от Търново към София: „ Ако ме обесят, най-малко ще ми остане гробът в България и всякой ще го знай, а в случай че ме пратят на изгнание, ще ми изгният костите надалеко. “ Така Левски предвижда злокобно тъкмо своята бъдеща орис, само че за зла орис мястото на гроба му и до през днешния ден остава една от най-големите загадки в историята на България.
Търсене в астрала
От 60-те години на предишния век се възражда ползата към търсенето гроба на Апостола. Въпреки съмненията, че комунистическата власт няма интерес от намирането му, в полемиката се включват някои от най-хубавите явления и пророци. Техните свръхестествени визии в някои връзки са сходни, само че в други много се разминават. А с това и загадката като че ли още повече се заплита.

Дирите на Васил Иванов Кунчев се губят след изтезанието му на 18 против 19 февруари. Позорното бесило е издигнато в центъра на София, където през днешния ден се пресичат булевардите „ Васил Левски “ и „ Янко Сакъзов “. На същото място е вдигнат и паметникът на националния воин, пред който (при неналичието на гроб) генерации наред сервират цветя.

Изследователи допускат, че тялото на революционера е заровено небрежно от турските заптиета в позорните гробища за нарушители в местността Кюлюците. Там полагали без опело телата на всички хаярсъзи (разбойници), както и на самоубийци и анонимни жертви на друг вид закононарушения и злополуки. Не липсват обаче сведения, че една нощ Левски скрито е разкопан от правилни революционери и препогребан в храм в центъра на столицата. Според проучване на Николай Хайтов това се е случило в късноантичната църква в подлеза на ЦУМ „ Св. Петка Самарджийска “. Именно версията с ексхумацията на Левски косвено удостоверява и пророчицата Ванга, единствено че тя е показала другa черква в съседство като негов финален дом - „ Св. Николай “.
Информаторът
Информацията за това пристигна от доближения до пророчицата Павел Кипров, родом от симитлийското село Черниче. Кипров споделя, че се срещнал с феноменалната жена на млади години (бил 24 г.). Тогава се разболял и чичо му, който познавал баба Ванга, решил да го проводи при нея.

„ През 1975 година имах здравословен проблем и чичо ми ме изпрати в Рупите. Останах до вечерта, тъй като пред къщата й имаше над 200 души. Тогава тя гледа единствено на мен и на още двама, мисля, че не бяха българи. Говори ми към час и за заболяването, и за бъдещето. Всичко след това се сбъдна ”, спомня си Кипров. По думите му след този ден двамата с пророчицата станали огромни приятелки.

По това време мнозина мислели, че Николай Хайтов е схванал точно от Ванга, че гробът на Апостола се намира в църквата до ЦУМ - доктрина, която писателят пази до сетния си мирис.

„ Една вечер я попитах ни в чеп, ни в ръкав, ти ли сподели на Хайтов къде е гробът на Левски. А тя скочи: „ Защо ме набеждаваш. Аз не съм му казвала. Защо мислиш по този начин?! Искаш ли да ти кажа къде е гробът на Левски ”, амбицирала се пророчицата. -„ Гробът на Левски е в църквата, само че не в тази, която споделя Хайтов, а в „ Свети Николай Чудотворец ”, разкрила Ванга. А след това описала, че Джингиби лежал с кръст, пищов и нож в ръцете си.

Ясновидката обяснила, че подарява тази загадка на Кипров, и го заклела да я каже в подобаващ миг.
Бомбата
Свещеници обаче се съмняват това да е старинният храм на улица „ Цар Калоян “ №8. Една от аргументите е, че тъкмо тази черква е ударена от бомба по време на Втората международна война. На 30 март 1944 година бомбардировката на столицата провокира обилни опустошения в централните градски елементи. Сринати са 3575 здания, умират доста хора. Засегнати са Католическата катедрала „ Свети Йосиф ”, Софийската синагога и църквата „ Свети Спас ” (ХI в.). При офанзивата една бомба удря тъкмо и храма „ Св. Николай “, чиито основи са от IV век. Всичко е сринато, стояла единствено стената, където била окачена чудотворната икона на Мирликийския светец. След това при възобновяване са осъществени обилни разкопки и даже мястото на първичната църква е преместено леко настрана. Така че в случай че е имало скелет, то е щял да бъде открит, описват духовници. И въпреки всичко остава въпросът дали пък Ванга не е видяла различен храм, който тогава да е съществувал, въпреки и като параклис.

Петричката гадателка, както я назовават в тези години, дава и значими детайлности оттатък времето и пространството. Например тя разкрила, че тялото било изровено от дякон Софроний. След като изкопава Левски, той го завива с една рогозка и го носи до тайнствения храм. Софроний бил доста изтощен, че да копае замръзналата пръст, за това скрил Апостола, по този начин както го е правил доста пъти дорде Кунчев бил жив. На другия ден клирикът изкопал дупка, поставил железен кръст в ръцете на Левски и го спуснал в нея. Утъпкал мястото добре. Скоро Софроний бил погубен и отнесъл тайната си в гроба, разказала още Ванга.
Нов опит
Нейната посестрима по заложба Слава Севрюкова също приживе се пробвала да позволи мистерията с гроба на Апостола. Леля Слава, както я наричали околните й, имала изумителни свръхестествени качества, с които виждала както далечни звезди и галактики, по този начин и градежа на атома. Самата Ванга с ръка на сърцето признавала, че Слава е доста над нея като заложби с думите: „ Она е 26-то богово равнище “. Може би за това пророчицата от столичния кв. „ Овча купел “ съумява да се свърже непосредствено с духа на Левски в отвъдното. Свидетели описват, че топясновидката на България се концентрирала в търсене на душевния енергоинформационен пример на Апостола. Скоро засякла нейде във вселената квантовите талази на Дякона.

Всевиждащата жена първоначално се сепнала, тъй като зърнала националния воин изтънчено облечен в някаква пребогата къща, която доста приличала на едновремешните, само че в първия миг не могла да го познае, защото й се явил, по този начин както постоянно се дегизирал с фес. След няколко секунди Левски се появил в одеждите, прочут ни от потретите. Стегнат, млад и хубав с взор, който като че ли планини може да реалокира.

По-късно Слава разказва и чергата, върху която Той стоял в отвъдното по този начин: „ Тя бе толкоз красива и обилна, че аз, която в никакъв случай не съм се блазнила от материалното, чак завидях на това величие “.
Въпросът
В неповторимия спиритичен сеанс Слава Севрюкова задава на покойника следния умен въпрос: „ Разкопан ли е към този момент гробът ти? “ Ако отговорът бил позитивен, то това би удостоверило версията на Николай Хайтов, известна в тези дни. Отговорът от оня свят обаче смаял всички:

„ Там, където съм, там съм си. Никой, в никакъв случай и по никакъв метод не ме е разкопавал “.

Това признание удостоверява версията, че Апостола към момента е в Позорното гробище, което се е намирало на мястото на днешното Министерство на земеделието (ул. „ Дамян Груев “ №6). Там е имало и храм, където може би Дякона е бил заровен от някой църковен чиновник. С което и пророчеството на Ванга може да е било тъкмо. Но може да има и друго място...
Вера Кочовска: Лежи покрай бесилката
Съвсем нова светлина върху загадката хвърля приживе българският феномен, приет в далечна Япония, Вера Кочовска. Освен дарбата да лишава заболяванията като с магическа пръчка от човешкото тяло, лечителката е можела да прави и много точни предсказания.

Така в конкуренцията на феномените по търсене мощите на Левски се включва и Кочовска. Според нейната мощна ясновидска заложба великият българин се намира някъде доста покрай мястото, където е бил екзекутиран.

Кочовска разкрила, че тялото на Апостола евентуално лежи някъде под посолството на Словакия на бул. „ Янко Сакъзов “ №9. Днес амбасадата се намира в непосредствена непосредственост до злокобното бесило.

Тази версия също звучи безапелационно. Защото в случай че някой би дръзнал да разкопава тялото на Левски от позорните гробище, то надали ще го придвижва до центъра. Още повече че тогава пътят е минавал тъкмо около конака. Това би било прекомерно рисковано. Кочовска получила и привидение Свише за оня драматичен февруарски ден. Тя описала, че тялото на Апостола било оставено за наставление да виси. След като всички се разотишли, някакъв инцидентен селяндур с каручка, другоземец от селата, изчакал да се стъмни и го свалил. После го погребал по християнски бит наоколо, а в ръцете му сложил две летвички завързани по средата на кръст.

По мотив тоталната индиферентност на хората за изтезанието на националния воин Севрюкова казвала, че костите на Левски в никакъв случай няма да бъдат открити. „ Народът, който можеше да освободи своя максимален наследник, само че не пожела, не заслужава да знае къде е гробът му. Никога няма да се разкрие гробът на Левски “, пророкувала приживе ненадминатата ясновидка.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР