Днес се навършват 145 години от гибелта на Васил Левски

...
Днес се навършват 145 години от гибелта на Васил Левски
Коментари Харесай

Панагюрище почете Aпостола на свободата

Днес се навършват 145 години от гибелта на Васил Левски - един от най-смелите национални герои, оставил светла следа в националната памет.

„ Ако печеля – спечелвам за цялостен народ, в случай че изгубя – изгубвам единствено мене си “. Така написа Васил Левски /Васил Иванов Кунчев/ - идеологът и уредник на българската национална гражданска война, създател на Вътрешната революционна организация /ВРО/ и Българския революционен централен комитет /БРЦК/ в едно свое писмо до Панайот Хитов през април 1868 година.

И той печели за цялостен народ, тъй като основаната от него революционна организация е основата, върху която стъпват уредниците на Априлското въстание през 1876 година.

И той губи себе си - преди 145 години Апостолът увисва на бесилото, издигнато в покрайнините на София, откакто на 26 декември 1872 година е бил предаден и хванат от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч).

Заради пламенното си посвещение на националното дело и нравствената си непорочност, през днешния ден Васил Левски се е трансформирал в икона за генерации българи и в безспорен народен воин.

Паметта на Васил Левски бе почетена с художествена стратегия „ Той обърна времето “ в църквата „ Свето Въведение Богородично “.

За живота и делото на Апостола на свободата припомниха членове на клубовете „ Репортер “ и „ Млади възрожденци “ към Центъра за поддръжка за личностно развиване – Панагюрище с ръководители госпожа Красимира Василева М‘Бай и госпожа Иванка Тодева.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР