Днес се навършват 101 години от едно от знаковите убийства

...
Днес се навършват 101 години от едно от знаковите убийства
Коментари Харесай

Митовете и истините за Распутин

Днес се навършват 101 години от едно от знаковите убийства в Руската империя – това на Григорий Распутин. Личност, чийто живот остава затулен в мистерии, които надали в миналото ще бъдат разгадани. Животът и гибелта на Распутин са толкоз дискутирани, че през днешния ден към този момент се намират в полето на митологията, което подрежда мъжа измежду изключителните персони на царска Русия – империята, която престава да съществува при започване на ХХ век.

Кои обаче са митовете, които тегнат над този облик? Наистина ли не му е подействала отровата и е трябвало да го гръмнат, а след това удавят? Възкръснал ли е? Имал ли е свръхестествени качества? Вижте някои от най-тиражираните клюки (защото надали в миналото ще знаем истината).

 распутин

Григорий Распутин е роден в съветско село в Западен Сибир. Родителите му били селяни. В момчешките си години се стартира да учи религията. Тогава измежду селяните потегля мълвата, че има мистични качества. По-късно се дами и става татко на няколко деца, само че изоставя фамилията си в търсене на набожен мир и просвещение. Попада в Санкт Петербург, който тогава е средище на най-висшата съветска класа. Чрез връзките си се среща с Цар Николай и брачната половинка му, кралица Александра, които го молят да помогне на болния им от хемофилия наследник и предстоящ правоприемник на трона, Алексей. Распутин прави това, което мнозина лекари преди него са се провалили да създадат. Историците считат, че просто е спрял приема на аспирин, в резултат на което хемофилията е овладяна. Но по това време действието е сметнато за нещо по-голямо и кралица Александра го взима под крилото си и той става един от най-доверените й хора и непосредствен член на цялото семейство.

Истории за бурния полов живот на Распутин се придвижват от уста на уста още до момента в който е жив. Често се приказва за бурния му сексуален живот, визити на обществени домове и странни желания. Историческите данни обаче не потвърждават никаква интимна непосредственост сред него и царицата. Някои биографи считат, че е бил член (или най-малко мощно повлиян) на сектата на Клист, съгласно чиито вярвания такова „ неверно “ държание приближава душата до бога. Въпреки че мъжът в действителност е бил чест клиент на редица обществени домове, огромна част от слуховете са основани след Октомврийската гражданска война, за да бъде опетнен обликът му.

Само дотолкоз доколкото един консултант на царя и царицата може да бъде. Всъщност дейностите му в множеството случаи се оказват неподходящи за царското семейство. Но след одобряването на ролята му в царския двор и доверието, което царицата му гласоподава, слуховете, че той е кукловод на империята се ускоряват. По негов съвет да вземем за пример Цар Николай поема надзор над армията, което го трансформира в цел за мнозина и той е заставен да стартира война, оставяйки ръководството в ръцете на брачната половинка си. Тогава фактически Распутин играе огромна роля, съвсем колкото самата кралица.

Влиянието на Распутин му печели доста врагове и над него са проведени редица похищения. Две години преди гибелта му жена, маскирана като просякиня, го наръгва в корема. Той губи доста кръв и едвам оцелява.

На 30 декември 1916 година група висши държавници, отпред с граф Феликс Юсупов канят Распутин в дома на рубрика на вечеря. След щедро ястие и пиянство, полято с отрова, мъжът не дава никакви признаци на отравяне. Това постанова да бъде отрупан с дъжд от патрони. Легендата гласи, че мъжът оживял и по тази причина се наложило да бъде удавен в ледена река. Според резултатите от аутопсията обаче в тялото му не са открити следи от отрова и в реалност той е бил прострелян единствено един път, в главата.

Дори след гибелта на Распутин, слуховете не престават. Според легендата, откакто е токсичен, убит и удавен в река, тялото му е извадено от водите от група минувачи и той бил още жив. Реалността в действителност е надалеч по-различна. След като е хвърлен в реката, тялото му е открито дни по-късно.

На 15 март 1917 година цар Николай абдикира от трона поради събитията от Февруарската гражданска война. Следващата година болшевиките екзекутират него, брачната половинка му, четирите им дъщери и един наследник. Историческите данни са неоспорими – Распутин в действителност оказва въздействие върху кралския двор. Но огромна част от обстоятелствата са пресилени по една или друга причина. Въпреки това, даже през днешния ден, измисленият облик на този мъж е по-силен от фактологията.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР