Днес се навършват 100 години от залпа на крайцера „Аврора“,

...
Днес се навършват 100 години от залпа на крайцера „Аврора“,
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков: Ленин и Сталин не са полуидиоти или чудовища. Сега сме със Запада, а младото поколение се тресе от кючеци - отвратителна гледка

Днес се навършват 100 години от залпа на крайцера „ Аврора “, белязал началото на „ новата епоха “ в международната история. Учени, историци и мислители не престават да спорят – въстание на служащите и селяните, гражданска война или прелом е случилото се в Петроград (Санкт Петербург) на 7 ноември 1917 година

Великата октомврийска социалистическа гражданска война, както я наричахме 70 години, през днешния ден е най-коментиранато историческо събитие в международен мащаб. За нея и случилото се по-късно през годините е изявлението на " Труд " с един от най-уважаваните български историци учен Георги Марков.

– Академик Марков, навършват се 100 години от една гражданска война, която промени живота в имперска Русия, промени и хода на международната история вечно. Какво можем да кажем през днешния ден за Октомврийската гражданска война – спечелихме или загубихме?
– Джон Рийд е нарекъл доста тъкмо книгата си за Октомврийската гражданска война „ 10 дни, които раздрусаха света “. Това е пределно историческо събитие, което можем да оценяваме по друг метод, само че последствията от него в действителност трансформираха цялата история на света през XX век. Последиците от болшевишката гражданска война се усещат и през днешния ден. В Русия преоцениха нейното значение, само че въпреки всичко считат, че тя е поставила подобаващ завършек на съветския царизъм. От друга страна, в този момент – в Русия на Путин, има завръщане към традициите на царска Русия.

– А за България какво е смисъла на болшевишката гражданска война?
– За нас тя изиграва съдбоносно значение, тъй като през Първата международна война ние сме на страната на Германия и водиме война против Русия. Голямата вяра и на българската политика, и на немската, е успеха на Ленин в болшевишката гражданска война. Васил Радославов, тогавашният министър-председател, поздравява случилото се в Русия в Народното събрание. Надеждата на Четворния съюз е, че ще рухне Източният фронт. И това става.

В Германия съм работил във военния списък на Фрайбург и там ясно се вижда, че Ленин е тайното оръжие на немския общоприет щаб, който доста е разчитал на него. – Защо? – През пролетта на 1917 година – след Февруарската гражданска война, освен Ленин, а и още 30 известни болшевици в специфичен пломбиран вагон от Швейцария през Германия стигат до неутрална Швеция, а оттова се появява на Финландската гара в Санкт Петербург и се качват на броневика. И полковник Валтер Николай, който е шеф на немското военно разузнаване през Първата международна война, получава от резидента им там шифровано известие: „ Ленин щастливо дойде в Русия. Той е работил изцяло по наше предпочитание. “

Владимир Илич разполага с 40 милиона златни марки – това в този момент са 200 милиона евро и преди 100 години са извънредно доста пари. Димитър Ризов, който тогава е наш пълномощен министър в Берлин, посредничи след Февруарската гражданска война посредством писателя Максим Горки, който е познавал Ленин, за подписване на мир. По-късно това става на 3 март 1918 година – подписан е Брест-Литовският сепаративен мир на Русия с Централните сили. И цялата вяра е, че Източният фронт ще рухне, разкапан от болшевиките, което и става, и към този момент Германия ще се оправи на Западния фронт. Но откакто рухва Русия, Съединени американски щати незабавно се намесват във войната и по този начин я печелят. Така че ние също имаме „ принос “ в Октомврийската гражданска война.

– Напоследък настойчиво се постанова тезата, че Октомврийската гражданска война се оказва опит, фиктивен на Запад. Какво е вашето мнение?
– Русия тогава е бременна с революции. Първата е през 1905 година, втората е Февруарската 1917-а, третата е Болшевишката през октомври. След като династията на Романови се изражда, тази империя не е могла повече да съществува. През 1913 година Николай II тържествено отбелязва 300 години от Романовата династия. Той не е знаел, че след 4 годинище рухне империята, а след 5 болшевиките ще избият него и цялото му семейство.

– Между другото, в този момент в Русия се вихри огромен скандал, обвързван с филм, който демонстрира любовта на Николай II с полската балерина Матилда и това не се приема от православната черква. А Църквата в Русия към този момент се намести в центъра на публичния живот. Там тя в действителност зае територията, овакантена от комунистическата партия.
– Руската православна черква канонизира Николай II и го разгласи за светец повече от страдание, а не от удивление, че е популярен император. Гениалното на Ленин е, че най-добре е схванал душата на руснаците – през 1917-а той споделя: „ Мир “, тъй като съветската войска към този момент е дала 2,5 милиона жертви.

Руската войска избавя Париж, защото царска Русия е задлъжняла с милиарди на френските банки. Жертвите на фронта са извънредно доста, в тила е апетит и Ленин споделя: „ Ще имате мир, самун и земя – ще я вземем от помешчиците и вие ще я обработвате. “ Разбира се, това е машинация, защото той след това прибира земята в колхозите.

Ленин е един талантлив лъжец. За него споделят, че е всеобщ палач. Да, само че той е съумял тогава да схване какво ще притегли милионите маси. Защото пролетариатът в Русия е малко – най- доста са мужиците, селяните. И той по този начин съумява да ги измами, че те вземат участие освен в революцията, само че и в Гражданската война през 1918-1922 година Руският народ е доста измъчен – ние не сме видели и една стотна от това, каквото те са претърпели от болшевизма и комунизма.

– По време на революцията единствено с един автограф всички хора стават равни, единствено с един указ и всички са щастливи. Защо никой до тогава не се е сетил да го направи?
– Така е. Освен това Ленин и Троцки незабавно се обръщат към международната общност: „ Мир без анексии, без контрибуции. Ние би трябвало да спрем да изплащаме тези заеми. “ И цар Фердинанд, и българското царство печелят тогава, тъй като царят има подписан частен заем от 1912 година с Русия, с цел да построи двореца „ Врана “. С идването на революцията обаче той не заплаща нищо. Покрай Независимостта България подписва заем – преференциален освен това, за 82 милиона златни франка през 1909 година и до 1915 година изплащаме два милиона, по-късно водиме война с Русия. Когато Ленин и два на власт, той споделя: „ Моята страна няма нищо общо с царизма, стопираме да плащаме, само че няма да търсим задълженията към царска Русия “. Така че от 82 млн. златни франка ние сме платили единствено два. Което значи, че и ние имаме изгода от тази Болшевишка гражданска война. Но по тази причина пък след това 45 години живяхме в руската зона.

– В средата на 20-те години става и друго забавно – трансформира се архитектурата в Русия. Социалистическият жител спортува, забавлява се групово, а пък социалистическата жена не е буржоазна стопанка, няма доста време да пере и да готви, тъй като строи новото общество.
– Жената внезапно получава право да гласоподава. Но към този момент при болшевиките – Сталин споделя на Чърчил: „ Каква е тази ваша народна власт, изпратете една жена дипломат. “ Британската империя няма нито една жена дипломат, в този момент, несъмнено, е друго. В Съединени американски щати също дамата получава право да гласоподава.

– Не бе ли изкористен философският план на революцията, тъй като нито заводите се дадоха на служащите, нито земята на селяните?
– Девизът тогава е за обществена правдивост. Защо ще има помешчици, капиталисти, които ще ядат черен хайвер, ще пият шампанско, а ние ще гризем ноктите си от апетит. Фьодор Разколников – комунист от Балтийския флот, идва у нас през 1934 година като пълномощен министър. След няколко години Сталин го вика в Русия – задачата е била да го разстреля, само че той не отива. Парадоксът е, че Георги Кьосеиванов – тогава министър ръководител на България, му издава паспорт и с него той бяга във Франция.

През август 1939 година Разколников написа отворено писмо до Сталин: „ Аз ще опиша за теб една истина, по-лоша от всяка неистина. Да, ние дойдохме в името на обществената правдивост, в името на пролетариата. Но ти трансформира тази тирания в персонална. Къде са старите болшевики – те всички са убити. “ И след една седмица дългата ръка на Сталин се разправя с него – умира мистериозно в Ница.

– Контролът върху индивида става заплашителен, той се трансформира във зложелател, в случай че не е с партията.
– Да, стартира всеобщ надзор и в персоналния живот на индивида, номенклатурата, с цел да направиш кариера, би трябвало да минеш по стълбата на болшевишката партия. До Втората международна война православието е заместено с марксизма- ленинизма. Начинът да контролираш всичко се споделя тотална власт. От друга страна, това е мощна имунна система. Без болшевизма Съветският съюз нямаше да издържи на удара на Вермахта през Втората международна война. Червената войска го победи с цената на 26 милиона жертви от общо 60 милиона. Никоя друга страна нямаше да издържи – нито Англия, нито Франция, нито Съединени американски щати.

Това важи и за днешните демократични общества. Либералната страна има слаба имунна система – това се потвърждава от атентатите, които стават в Западна Европа. А при диктатурата страната е по този начин устроена, че зависиш от нея, само че най-малко можеш да бъдеш сигурен, че като се качиш в метрото, няма да те гръмнат.

– Професор Ивайло Дичев написа в публикация, че през днешния ден Русия е стигнала до изходното състояние – президентска квази монархия и помешчици олигарси. Как ще коментирате това?
– Тези културолози преиграват, прекомерно доста са свързани с всякакви фондации. При Елцин през 90-те години Русия беше унижена велика мощ. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики трябваше да се разпадне Руската федерация – това са големи запаси и Западът им беше хвърлил око да си разпредели ресурсите на Руската империя. Не може този измъчен народ да го назовават азиатски, както се пробват всякакви хора да приказват по малкия екран. Как по този начин – та „ Война и мир “ е най-четеният разказ в Съединени американски щати. Има Болшой спектакъл, а Достоевски е най-издаваният непознат създател в Германия и под дърво и камък.

Да не се не помни, че нашата нова българска страна се възвръща с помощта на следващата девета руско-турска война. Най-големият цинизъм, който на времето сподели един историк, е, че жертвите не били 200 хиляди, а единствено 67 500! А коя друга непозната войска има толкоз гробове на българска земя.

– Но какъв е модерният прочит на тази гражданска война – някои споделят, че била против еволюцията?
– Аз също съм последовател на еволюцията и съм срещу насилието на революцията. Но нали имаше и Велика френска гражданска война? 20 000 глави са отсечени на гилотината. Историята е като живота – цветен е. Тя е като река, тече, тече и внезапно – водопад. Това е революцията. Революцията не става за една нощ, за една нощ става прелом. Както на 9 септември. Последиците са на революцията. Системата напълно се смени. Първо би трябвало да изследваме аргументите за тази гражданска война преди да я отречем, и да забележим последствията. Вярно е, че жертвите й са милиони. И ние дълготрайно пострадахме от нея. Но не може, предубедени от днешна позиция, ние да съдим революцията. Трябва историкът, а не културологът да го прави.

Съветвам да не се изсилват културолози, политолози и социолози и да не изкарват Ленин и Сталин някакви полуидиоти и родени получудовища, тъй като те са исторически персони. Има и Робеспиер, има и Дантон…

– Имаме ли потребност през днешния ден от гражданска война и каква е тя?
– По-скоро имаме потребност от духовна гражданска война, тъй като сме затънали в чалгата. Не съм обезверен, само че доста ми е тъжно – мислех, че тази чалгизация на обществото ще отмине. Едно време при Бай Тошо тя беше неразрешена, а в този момент – идете в Студентския град ище видите. Аз съм от поколението на Битълсите, носех един голям магнетофон двупистов 18 кг, по студентските празници – това беше една голяма щайга. А в този момент, когато сме със Запада, младото потомство се тресе от кючеци. Тресе се, майко блага! Отвратителна панорама.

– Да не би да казвате, че нямаме потребност от гражданска война, а от нови „ Бийтълс “-и?
– Навремето те направиха музикална гражданска война. А Джон Ленън беше разстрелян къде – в Москва или в Ню Йорк! В историята има обстоятелства, разбор на обстоятелствата, тълкувания от разнообразни гледни точки. Тези, които през днешния ден пишат за Русия и неприятния Путин, би трябвало да схванат, че има и друга позиция. Путин се завърна към корените, въпреки още Сталин да го направи през Втората международна война. И тази страшна война се печели от Червената войска. Когато англосаксонците през днешния ден ругаят болшевизма, да не не помнят, че той ги избави през Втората международна война.

– Може пък да кажат, че в случай че го нямаше болшевизма, нямаше да има и войната?
– Не, Хитлер отново щеше да се появи. Не всички несгоди са в Кремъл. Разбирам ги разните културолози и политолози – те са платени от всякакви фондации, само че аз съм историк. Изстъпленията на болшевизма, насилието над човешката персона, лагерите, сливането на партията с страната са факт. И след 1989-а ние не може да се преродим, тъй като не сме родени след 10 ноември. Много хора, които пристигнаха на власт, имаха в себе си болшевишката настройка. И те би трябвало да си посипят главата с пепел, тъй като макар че тръгнахме по пътя на демокрацията, имаше свободни избори, а те взеха решение да ръководят тоталитарно, по болшевишки.

---

Акедемик Георги Марков е роден в Пловдив през 1946 година Завършва история в Софийския университет. Специализира в Института за европейска история в Майнц, Федерална Република Германия. Професор, доктор на историческите науки, учен от 2008 година От 1993 година до началото на 2012 година е шеф на Института по история при Българска академия на науките. Автор на близо 20 книги и учебници, експерт по нова история, интернационалните връзки и войните в края на ХІХ и началото на ХХ век. Написал е десетки студии и монографии.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР