Днес се навършва точно 1 век от цялостното откриване на

...
Днес се навършва точно 1 век от цялостното откриване на
Коментари Харесай

Навършват се 100 години от откриването на гробницата на Тутанкамон

Днес се навършва тъкмо 1 век от цялостното разкриване на гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Египет. За мнозина точно този фараон е най-яркият знак на античната просвета край река Нил.

16 февруари 1922г. е датата, на която пред света оживява Цар Тутанкамон. Гробницата на младия фараон е открита точно тогава от английския египтолог Хауърд Картър. За мнозина " крал Тут " е висшият знак на славата на Древен Египет.
Празнуваме 100 години от откриването на Тутанкамон освен ние в Египет, само че и целия свят. Това е 1 век, откакто е бил открит кралят-момче. Влудил е целия свят поради необикновените предмети, открити в гробницата му.
Мустафа Уазири, общоприет секретар на Върховния съвет за антиките

Тутанкамон се възкачва на трона на деветгодишна възраст и ръководи до гибелта си на 18 или 19 години.

Последната камера е отворена на 16 февруари 1923 година Тя съдържа мумифицираното тяло на младия цар и впечатляващи съкровища.
„ Гробницата на Тутанкамон е единствената в Долината на царете, която е открита съвсем непокътната. Когато Хауърд Картър я намира на 4 ноември 1922 вътре вижда 5,398 предмета. Повечето са златни. В съпоставяне с другите от Долината, тази гробница е дребна и скромна “
Мустафа Уазири, общоприет секретар на Върховния съвет за антиките

От откриването на Тутанкамон към него витае тайнственост - от хипотетичното проклинание върху гробницата му до неяснотата по какъв начин е починал. Компютърната томография и ДНК тестванията разкриват, че фараонът, отслабен от вродени болести, най-после умира от затруднения от строшен крайник, влошени от тежка малария. Страдал е и от пролука на небцето и косопад, което евентуално го е принудило да върви с бастун. Тутанкамон и неговите гробни такъми ще бъдат изложени дружно в новия Голям египетски музей в Гиза, който би трябвало да бъде открит тази година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР