Днес, с решение на Министерския съвет, ще започне реализацията на

...
Днес, с решение на Министерския съвет, ще започне реализацията на
Коментари Харесай

Стартира строителството на 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй

Днес, с решение на Министерския съвет, ще стартира реализацията на строителството на седми блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Това съобщи министър председателят Николай Денков при започване на днешното държавно съвещание. 

" Ще бъде капитализирано с 500 млн. лв. в допълнение предприятието, което ще дава отговор за тази реализация. То ще стартира договарянията с компаниите, които би трябвало да построят седми блок. Срокът, който се планува, е 2033 година ", уточни министър председателят. 

Министър-председателят посочи, че със същото решение ще стартира построяването и на осми блок на АЕЦ " Козлодуй ".

" Планът е двата да вървят паралелно като строителство ", посочи той. - " Тяхната обща мощ ще бъде 2300 мегавата, с което доста надвишават мощността от 1760 мегавата на затворените от първи до четвърти блок на АЕЦ " Козлодуй ". Освен това технологията, която е определена за тези реактори, е неповторима в света. Тя разрешава да се трансформира два пъти в доста къс период мощността на реакторите, което е извънредно значимо за постоянното ръководство на енергийната система, когато влязат в деяние ", добави Денков. 

Малко по-рано този месец американската компания " Уестингхаус " (Westinghouse) подписа меморандуми за съгласие с пет български компании, които ще вземат участие в реализацията на плана за реактор от технологията АP1000 на компанията на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и други планове в целия район. Споразуменията бяха подписани в офиса на Американската комерсиална камара в България.

Петте български компании, с всяка от които беше подписано съглашение, са: " Оскар - ЕЛ " (OSKAR EL), " Главболгарстрой " (ГБС, GBS), " Енпро Консулт " (ENPRO Consult), " ЕнергоСервиз " (EnergoService) и " ИКюИ ” (EQE). 

През януари тази година Народното събрание задължи служебното държавно управление да организира договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за създаване на нова нуклеарна мощ по технологията АР1000 на компанията " Уестингхаус " и до 1 март да предприеме дейности за започване на градежа на реактора на мястото на избраната за VІI блок на АЕЦ " Козлодуй " площадка.

През март представителят на " Уестингхаус " за България Иван Пиронков по време сподели на конференция за развиването на нуклеарната енергетика, че 2032 година е реален период да проработи реактор на " Уестингхаус " на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Той изясни тогава, че България може да бъде първата страна в Европа, която да пусне в употреба подобен реактор - АP1000.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР