Днес Русия предприе безразборен ракетен обстрел срещу цивилни цели в

...
Днес Русия предприе безразборен ракетен обстрел срещу цивилни цели в
Коментари Харесай

Русия си отмъщава за Кримския мост с безразборен обстрел в Киев и други градове /снимки+видео/

Днес Русия предприе разхвърлян ракетен обстрел против цивилни цели в доста украински градове, в това число центъра на столицата Киев, където най-малко 8 души са починали и десетки са ранени измежду горящи коли и срутващи се здания.
Това е отмъщението на Москва за гърмежа на Кримския мост в събота, който отчасти го унищожи и затрудни съветските доставки за военните дейности против Украйна.
Руският президент Владимир Путин окачестви гърмежа като " терористичен акт ", а съветските управляващи даже откриха " българска диря " в него.
По данни на украинското министерство на вътрешните работи в Киев има осем починали и 24 ранени. Съобщава се и за един умрял в Запорожие.
Според украинския президент Володимир Зеленски задачата на последните съветски удари е да заличи страната му " от лицето на Земята ".
Смъртоносният обстрел против цивилни цели в Киев и други градове бележи неочаквана ескалация на съветските офанзиви против Украйна, където последния месец съветските войски търпят съществени провали на фронта.
Ракетни офанзиви е имало и в Лвов, Тернопол и Житомир в западната част на Украйна и в Днепър в централна Украйна, съобщи Ройтерс.
По-късно в понеделник стартира да излиза информация и за други атакувани градове, като някои от тях са без електричество.
Руският президент Владимир Путин свика по-късно съвещание на Съвета за сигурността и разгласи, че ударите са в отговор на " терористични интервенции " на съветска територия.
" В случай, че продължат опитите за осъществяване на терористични интервенции на наша територия, отговорите от страна на Русия ще бъдат твърди, а техният мащаб ще подхожда на равнището на опасност против Руската федерация ", каза Путин.
Руският президент сподели, че Москва през днешния ден е извършила атаки с далекобойни ракети по украинската енергийна, военна и информационна инфраструктура в отговор на офанзивата през уикенда против жизненоважния мост, свързващ Русия с анексирания Крим.
Украински публични представители тържествуваха след детонацията, само че Киев не пое отговорност за нея, отбелязва Ройтерс.
Назначеният от Москва губернатор на Крим съобщи, че Русия към този момент е щяла да завоюва своята " специфична военна интервенция ", в случай че сходни удари са били нанасяни всеки ден. Лидерът на съветската Чеченска република Рамзан Кадиров, който намерено подлага на критика съветското военно управление и не един път е призовавал за по-агресивна акция, съобщи, че е извънредно удовлетворен от днешния ракетен обстрел. 
Кметът на Киев Виталий  Кличко прикани в " Телеграм " съгражданите си да потърсят леговище поради съветския ракетен обстрел против центъра на града, съобщи Укринформ.
Видеокадри от украинската столица демонстрират, че някои от ракетите са паднали до детски площадки. При първичните удари в Шевченковския регион са наранени постройките на два музея и филхармонията, заяви културният министър на Украйна.
Една от ракетите порази и известния мост " Кличко " в Киев, който бе открит през 2019 година. Той е известен измежду спортуващите в украинската столица и притегля доста туристи. 
Какво става
Русия удари с ракети Лвовска област, като са изумени обекти от енергийната инфраструктура, уточни главата на регионалната администрация Максим Козицки.
За четирима убити и двама ранени при съветски обстрел през нощта заяви управата на град Славянск.
Има информация и за яростни боеве в региона на Бахмут. Градът е на основен път, свързващ градовете Славянск и Краматорск в индустриалния район Донбас, който Москва към момента не е превзела изцяло. 
Поемането на контрола над Бахмут дава опция за по-широки дейности, през него минават автомагистралите Харков - Ростов и Донецк - Киев.
За ракетни и артилерийски обстрели без жертви, само че довели до повреди в електроснабдяването, заяви и администрацията на Днепропетровска област.
Руските нашественици са атакували Одеска област с ракети и дронове камикадзе, съобщи Укринформ, базирайки се на ръководителя на одеската военна администрация Максим Марченко. " Силите за противовъздушна защита смъкнаха три ракети и пет дрона камикадзе в Одеска област ", добави Марченко.
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че има ранени и убити в резултат на детонациите, които раздрусаха градове в цяла Украйна, и упрекна Русия, че се пробва да заличи страната му " от лицето на Земята ". " Те се пробват да ни унищожат и да ни заличат от лицето на Земята… да унищожат нашите хора, които спят вкъщи си в (град) Запорожие. Да убият хората, които отиват на работа в Днепър и Киев ", написа Зеленски в своя обява в приложението " Телеграм ". " Сирените за въздушна паника не стихват в цяла Украйна. Има ракетни удари. За страдание има убити и ранени ", добави той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР