Днес Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на кабинет

...
Днес Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на кабинет
Коментари Харесай

Днес Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на кабинет с БСП

Днес Румен Радев ще организира съвещания за сформиране на кабинет с БСПв 15:00 ч. на " Дондуков " 2.

Президентът стартира консултациите на 26 октомври с най-голямата по бройка парламентарна група в новия парламент ГЕРБ-СДС. След това той се срещна и с " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Позицията на президента Радев е, че е значимо политическите партии да осъзнаят нуждата от градивен разговор, взаимни отстъпки и установяване на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Цикълът " избори след избори " не е най-хубавото решение, тъй че връчването на първия мандат ще зависи и от хода на консултациите, разяснява президентът.

Като акцентира, че следва строго процедурата по конституция, президентът изрази вяра партиите да правят оценка даденото в допълнение време за градивен разговор. Надявам се да се възвърне разговорът и да имаме конструктивност в диалозите и договарянията сред партиите, сподели Радев.

Президентът съобщи също нуждата от постоянно държавно управление. Докато преди рецесиите бяха на прага на дома ни, те към този момент са вътре - и обществена, и икономическа, рецесия в сигурността, единствено на километри от нас бушува война, нараснал миграционен и бежански напън. Това изисква България да има постоянно държавно управление, което да поеме значими решения, решения с дълготраен небосвод, и да има поддръжка от стабилно парламентарно болшинство, съобщи Румен Радев.

Няма да подкрепим държавно управление с мандат на ГЕРБ и няма да влизаме в съюзи с ГЕРБ и Движение за права и свободи, съобщи водачът на левицата Корнелия Нинова ден след предварителните парламентарни избори на 2 октомври, извоювани от ГЕРБ, само че без опция за независимо ръководство.

От Българска социалистическа партия слагат акцент върху значимостта на бюджета за идната година. В началото на ноември те поканиха на диалози парламентарните сили в търсене на единодушие по най-малко оферти, за които може да се подсигурява, че ще има болшинство по бюджета.

Има или няма държавно управление, бюджет би трябвало да има. За нас задача номер едно е да подсигуряваме нарастване на приходите, грижа за деца, младежи, служащи, енергийно небогати, пенсионери и уязвими хора, както и да подкрепим стопанската система, съобщи Корнелия Нинова. Според Българска социалистическа партия удължение на бюджета от 2022 година би означавало заледяване на приходите при повишаващи се цени. От левицата обясниха още, че сред първо и второ четене на закона за продължение действието на остарелия бюджет ще създадат оферти, с които да се подсигурява успокоение на хората и предвидимост на стопанската система, показва Българска телеграфна агенция.

След консултациите с Българска социалистическа партия президентът би трябвало да беседва с още две обединения преди да връчи първи изследователски мандат за сформиране на държавно управление - на ГЕРБ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР