Днес Рашка Гайтанова от Велинград е на 21 години и

...
Днес Рашка Гайтанова от Велинград е на 21 години и
Коментари Харесай

Д-р Куин Лечителката от ромската махала

Днес Рашка Гайтанова от Велинград е на 21 години и е от дребното дами от ромски генезис, които следват медицина в Медицинския университет в София. Преди това цяла година постоянно пътува до Пазарджик, с цел да се приготвя за приемните изпити. С пътните разноски и разноските за учебници на Рашка и други младежи от етноса оказва помощ фондация „ Студентско общество за развиване на междуетническия разговор “.

От септември върви практическата част от образованието на велинградското момиче. Няма самообладание да опита от всичко, с цел да се приготви за идната си цел.

„ Искам да се върна в родния си град и да работя в ромския квартал ", споделя бъдещият доктор.

Скоро Рашка ще бъде първият лекарски помощник от ромски генезис във Велинград. Лекарските асистенти са наследници на някогашните фелдшери. За Рашка е вълнуващо предизвикателство да бъде част от нещо ново. „ Избрах да стана лекарски помощник, тъй като желая да бъда част от смяната в системата на опазването на здравето ", споделя тя.

Семейството на Рашка е доста гордо от достиженията, а брат, който е в 11 клас, се въодушевява от нейния образец и също се приготвя да кандидатства медицина.

Въпреки че доста хора считат медицината за неблагодарна и сложна специалност, за Рашка напъните си костват. „ Ако работиш нещо, което обичаш, в действителност не работиш. Да даваш вяра на някого е нещо прелестно, а мен ме прави щастлива да послужвам на хората. “

Свободолюбива по природа, Рашка не се вижда като „ човек в кабинет “. А и в района на Велинград има доста хора, за които е мъчно да се придвижат до най-близката болница. Затова тя мечтае да прави визити по адреси с дребна кола за спешна помощ - като една съвременна доктор Куин Лечителката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР