Днес проведохме продуктивни и конкретни преговори с българския премиер Николай

...
Днес проведохме продуктивни и конкретни преговори с българския премиер Николай
Коментари Харесай

Денков: Предстои да обсъдим дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев

Днес организирахме продуктивни и съответни договаряния с българския министър председател Николай Денков, заяви във Facebook украинският президент Володимир Зеленски.

Премиерът Денков е на посещаване в Киев.

" Благодаря на България за поддръжката на нашите старания в Черноморския и Дунавския райони да разтеглим комерсиалните потоци и да възстановим корабоплаването. От изключителна значимост е да поддържаме естествени стопански връзки даже в сложни времена ", написа Зеленски.

" Споразумяхме се с България да засилим развиването на логистиката и инфраструктурата в нашия район. Уважението към правилата на добросъседството ще допринесат за икономическия растеж на нашите страни ".

Предстои да бъде разисквано дали България ще подпише двустранно съглашение за сигурност с Украйна, както направиха други страни от Европейски Съюз.

Това ще изисква и решение на Народното събрание, сподели още Денков. На въпрос за военно-техническата помощ, която България оказва на Укарйна, той увери, че София непрестанно ревизира потребностите на Киев и своите благоприятни условия.

От своя страна президентът Укарйна Володимир Зеленски съобщи, че страната му цени високо оказваната от България поддръжка. Двамата са разискали съдействието в енергетиката и отбранителното произвеждане.

 

" София и Киев ще засилват „ разширението на логистиката и инфраструктурата в района на Черно море ", съобщи украинският президент.

Украйна е заинтригувана от взаимно произвеждане на военна продукция с България, съобщи президентът Володимир Зеленски на взаимния си брифинг с гостувалия му в Киев български министър председател Николай Денков.

 

От своя страна Денков увери, че София неперкъснато проучва потребностите на Украйна. Той отхвърли детайлности за военно-техническата помощ, която София дава на Киев, само че, по думите му, България е измежду водещите страни в това отношение:

По думите на Денков, подкрепяйки Украйна, България пази и себе си, защото " задачите на Путин се простират отвън рамките на Украйна и упоритостите на съветската експанзия са директна опасност и за националната сигурност на България ".

„ България осъжда агресора, нарушаванията на интернационалното право, зверствата и закононарушенията против човечеството ”, съобщи акад. Денков и акцентира неотклонното разбиране на българското държавно управление и народ, че законът пази интернационално приетите граници от насилници.

 

„ България почита украинците, които се борят за своята независимост, почита тези, които пазят европейския блян за народна власт и няма да не помни тези, които са дали живота си за суверенитета си, ” посочи министър председателят.

Денков подсети, че през последното десетилетие има голям брой позиции на интернационалните органи, които поддържат териториалната целокупност на Украйна и жигосват дейностите на Русия като противозаконни. Той изрази гордостта си, че България поддържа резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации от 27 март 2014 година, което призна Крим и Севастопол за неделими елементи на Украйна.

Българският министър-председател уточни, че би трябвало да има санкции за военните закононарушения. „ Вярваме, че Украйна би трябвало да се възползва от правораздаването, което й се поставя съгласно интернационалното право “, акцентира министър председателят. Той изрази решителната позиция на България в поддръжка на универсалните човешки права, в това число правото на жителите на Украйна да живеят спокойно и свободно в мир. Премиерът осъди закононарушенията против идентичността в окупираните от Русия територии – отвод от правото на майчин език, пренаписване на историята посредством монументи и учебници, преименуване на институции, изземване на църковни парцели и религиозно гонене. „ Агресорът се пробва да окупира освен територия, само че и мозъци “, предизвести Денков.

Министър-председателят уточни, че България поддържа Украйна, не тъй като тя стои сред нас и евентуален лаком завоевател, а тъй като е наше морално обвързване.

 

„ Ние имаме вяра, че всяко дете, във всяка страна, има право да бъде свободно от контузията от войната. Да бъде отгледано от родителите си, а не отвлечено в непозната страна и подложено на закононарушения против неговото родословие, идентичността и историята на народа му ”, посочи министър-председателят.

Инфо: БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР