Днес пристигнах в Болоня, Италия, сега заминавам за Тоскана. Тук

...
Днес пристигнах в Болоня, Италия, сега заминавам за Тоскана. Тук
Коментари Харесай

Как климатичните промени ще се отразят на почивките

" Днес дойдох в Болоня, Италия, в този момент отпътувам за Тоскана. Тук горещата вълна е впечатляваща. Ако нещата не престават по този начин, тези дестинации за отмора няма да имат бъдеще в дълготраен проект. Изменението на климата унищожава Южна Европа. Една епоха е към своя край. " Този обява в обществената медия X при започване на юли от Карл Лаутербах, министър на опазването на здравето на Германия, беше призната зле в Италия. Министърът на туризма на страната Даниела Сантанче кисело отвърна, че благодари на господин Лаутербах, че е избрал Италия за своята отмора, само че италианското държавно управление е добре осведомено с изменението на климата и устойчивостта е един от централните детайли на тактиката му за ръководство на туризма.Индустрията е освен значим фактор за стопанската система на Италия. Европа е най-посещаваният район на планетата, като е посрещнала 585 млн. от 900-те млн. интернационалните пасажери в света през 2022 година Освен това локалните туристи изпревариха чужденците във връзка с нощувките, прекарани в туристически места за настаняване в Европейския съюз (ЕС). Тогава не е чудно, че секторът генерира непосредствено 5% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и съгласно някои оценки индиректно съставлява повече от 10%. Някои страни разчитат в огромна степен на приноса на пътуващите както директно, по този начин и непряко, в това число Хърватия (26% от БВП), Гърция (18.5%), Испания (13.6%) и Италия (10%).

" Днес дойдох в Болоня, Италия, в този момент отпътувам за Тоскана. Тук горещата вълна е впечатляваща. Ако нещата не престават по този начин, тези дестинации за отмора няма да имат бъдеще в дълготраен проект. Изменението на климата унищожава Южна Европа. Една епоха е към своя край. " Този обява в обществената медия X при започване на юли от Карл Лаутербах, министър на опазването на здравето на Германия, беше призната зле в Италия. Министърът на туризма на страната Даниела Сантанче кисело отвърна, че благодари на господин Лаутербах, че е избрал Италия за своята отмора, само че италианското държавно управление е добре осведомено с изменението на климата и устойчивостта е един от централните детайли на тактиката му за ръководство на туризма.

Индустрията е освен значим фактор за стопанската система на Италия. Европа е най-посещаваният район на планетата, като е посрещнала 585 млн. от 900-те млн. интернационалните пасажери в света през 2022 година Освен това локалните туристи изпревариха чужденците във връзка с нощувките, прекарани в туристически места за настаняване в Европейския съюз (ЕС). Тогава не е чудно, че секторът генерира непосредствено 5% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и съгласно някои оценки индиректно съставлява повече от 10%. Някои страни разчитат в огромна степен на приноса на пътуващите както директно, по този начин и непряко, в това число Хърватия (26% от БВП), Гърция (18.5%), Испания (13.6%) и Италия (10%).
Удар против туризма
Промените в климата, които водят до все по-несигурно време, могат да нанесат противен удар на туристическата промишленост. Тази година Южна Европа претърпя извънредно бурно лято. Изключително горещото време в Италия през юли способства за горските пожари, които опустошиха Сицилия. Температурата в един миг се повиши до 47°C в столицата на острова Палермо. По-на север стихии с градушка в Ломбардия взеха няколко жертви. Също през юли гръцките управляващи трябваше да изтеглят десетки хиляди туристи от Родос и Корфу, откакто горски пожари обгърнаха тези острови. След горещите талази, обхванали Испания през лятото, Тенерифе се бори с пожари, които предходната седмица принудиха хиляди да изоставен домовете си. Тежки наводнения заляха Южна Австрия, Хърватия и Словения.

Въпреки опустошението, туристическата промишленост на Италия - и тази на Европа като цяло - се чака да има рекордно лято тази година, защото летовниците се завръщат след рестриктивните мерки за пътешестване по време на пандемията. Малцина са отменили пътуванията си макар заплахите, които може да ги чакат. Според пазарния откривател Demoskopika, 68 млн. души ще са почивали в Италия това лято, като към половината ще дойдат от чужбина. Броят на туристите тази година може даже да надмине върха, подложен през 2019 година, когато 743 млн. гости дойдоха в европейски дестинации от други страни. Според немската TUI, най-голямата туристическа група в света, макар по-високите цени летните резервации са били с към 6% повече спрямо преди година.
Реклама
Може ли възобновяване да продължи, в случай че туристите се опасяват от последствията от изменението на климата през идващите години? Харалд Цайс, специалист по резистентен туризъм в Университета за приложни науки Харц във Вернигероде, приказва от името на доста наблюдаващи на климата, когато споделя, че времето в Европа ще стане по-горещо и по-сухо и че рисковите метеорологични феномени ще станат още по-вероятни в бъдеще. Освен ужасните последствия за популацията, обхванато от наводнения или пожари, това също заплашва прехраната на тези, които разчитат на приходи и претовареност от туризъм в засегнатите региони.
Ефектите
Класическата пакетна почивка " ол инклузив " по плажовете на Средиземноморието ще се окаже сложна, предвижда Цайс. Той счита, че вероятностите за потискаща горещина ще възпрат по-възрастните и най-много тези с деца. Торстен Кърстгес, различен специалист по туризма в Университета за приложни науки Jade във Вилхелмсхафен, счита, че до момента в който горските пожари остават спорадични, пасажерите ще продължат да се стичат на юг даже през горещите летни месеци, най-малко през идващите пет години. Особено младежите към момента желаят да се пекат на слънце, споделя Кърстгес.

Примамката на Средиземно море евентуално ще издържи, до момента в който другите възможности не наподобяват толкоз привлекателни. Северните дестинации, по-специално Балтийско море, Германия, Източна Европа и Скандинавия, може да усетят нарастване на търсенето през пиковия летен интервал. Но тези дестинации не могат да заменят южните курорти, тъй като не са оборудвани за всеобщ туризъм (което мнозина по този начин или другояче не искат). За евентуалните гости времето е прекомерно непредвидимо през лятото. Но трендовете в пътуванията се трансформират, въпреки и постепенно. През 50-те години на предишния век обичаната дестинация за отмора на германците е пътуването през границата до Австрия. Едва в средата на 80-те години Испания пое ръководството. И специалистите са съгласни, че туризмът в Европа след 30 години ще бъде друг от това, което е през днешния ден.

Индустрията се причисли с по-широки обещания от страна на бизнеса да реализира задачите на Парижкото съглашение за климата, като се трансформира в такава с нулеви излъчвания на въглероден диоксид до 2050 година TUI да вземем за пример желае да бъде безпристрастен във връзка с климата в своите интервенции и верига за доставки до 2050 година И въпреки всичко сходни старания на компаниите за намаляване на резултатите от световното стопляне ще имат малко общо влияние. По-важното е, че туризмът ще би трябвало да се приспособява към изменението на климата.
Реклама
В кратковременен проект това ще бъде въпрос на ограничения като прецизно ръководство на водните запаси, където те стават все по-оскъдни, системи за ранно предизвестие за рискови метеорологични феномени и удължение на празничните сезони, споделя Томас Елербек, основен шеф по устойчивостта в TUI. Компанията му да вземем за пример удължава резервационния сезон за Гърция до ноември. Кърстгес счита, че доста повече хотели в Средиземноморието ще конфигурират климатици (задвижвани от слънчева енергия), охладители за вода и други сходни. Туристите могат да се приспособяват, като излизат заран и вечер, с цел да избегнат обедните горещини.

В по-дългосрочен проект известно прекосяване от златните пясъци на Средиземно море към плажовете на Балтийско море е неизбежно. Но има сребърна подплата за летовниците, които или ще открият непредвидената хубост на балтийските плажове, или могат да отидат на юг през разнообразни интервали от годината. Преместването на някои туристи към пролетта или есента ще помогне с пренаселеността, която се е трансформирала в такова стеснение за жителите и тези гости, които желаят да попият културата на Дубровник, Венеция, Барселона или други чудеса на Южна Европа в релативно успокоение.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Жега в София: климатични промени vs неприятно ръководство 22 юли 2023, 08:01 Новият климат: 40°C e новото 30°C, само че има по какъв начин да приспособяваме стопанската система и живота си 21 юли 2023, 06:26
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР