Днес президентът на САЩ Джо Байдън отлетя за Европа за

...
Днес президентът на САЩ Джо Байдън отлетя за Европа за
Коментари Харесай

Докато прахта пада, левицата трябва да приеме многополюсния свят

Днес президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отлетя за Европа за срещи на върха с други водачи на НАТО, доминирани от войната в Украйна.
Лидерите на главния буржоазен силов блок в света се изправят против коренно изменен свят.

„ Новият международен ред”, разгласен след разпадането на Съветския съюз, към този момент принадлежи на историята. Многополюсен свят, с няколко центрове на мощ както в международен мащаб, по този начин и в основни райони, към този момент е реалност.

Водената от Съединени американски щати „ война против тероризма “ се стигна позорно до повече или по-малко своя край, макар че Йемен към момента се опустошава под нейната графа.

Унизителното отдръпване на Съединени американски щати от Афганистан след 20-годишна война е най-ясният знак за неговия неуспех.

Идеята, че една просната Русия може да бъде пренебрегната за неопределен срок, когато повдига личните си терзания, в този момент също е оставена да почива. Въпреки това войната на Владимир Путин против Украйна води до извода, че Русия ще би трябвало да бъде взета по-сериозно.

Преди всичко трагичният стопански напредък на Китай, който в този момент се добавя от възходящата дипломатическа мощ, бележи края освен на последния „ нов международен ред “, само че и на всички международни редове, учредени на изключителната надмощие на западните сили.

Два аспекта на украинската рецесия акцентират това. Първо, страните, подготвени да глобяват Русия, се състоят съвсем извънредно от НАТО и други директни съдружници на Съединени американски щати като Япония и Австралия. Китай, Индия, Пакистан и огромна част от останалата част от Азия, както и по-голямата част от Африка и Латинска Америка не играят в тази игра.

Второ, съгласно известията водачите на Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия отхвърлиха да одобряват позвънявания от Байдън, защото той се опита да ги насърчи да изпомпват повече нефт, с цел да компенсират загубата на съветска сила от международния пазар, а това е невиждано неуважение.

Без подозрение Байдън ще бъде утешен от единството, изложено на показ в Брюксел. Ясно е, че случката на Путин има кратковременен резултат от консолидирането на позициите на Вашингтон в Европа.

Икономическите връзки с Русия би трябвало да бъдат прекратени, даже когато новите военни разполагания се насочват на изток.

Но какъв брой устойчиво ще бъде това ново единение? Съединени американски щати биха могли да видят възобновяване на дневния ред на Тръмп за „ Америка преди всичко “. Ако самият Тръмп или негов съидейник се върне в Белия дом, тогава не може да се изключи опит за подписване на огромна договорка с Путин. И за доста европейски страни примамката на съветските енергийни запаси ще остане мощна.

Както и да е, новият ред на съперничеството на великите сили ще се разграничава коренно от този, който докара до Първата международна война. Тогава огромното болшинство от човечеството беше държано в плен на дребен брой империалистически страни и нямаше самостоятелен глас в света политика.

Днес, както демонстрира войната в Украйна, те не могат да бъдат арестувани от никоя мощ, още по-малко да тръгнат на война без тяхно мнение.

Англия би трябвало да откри своето място в този нов ред. Тъй като глобализацията явно върви наопаки, английският финансов капитал, който се е облагодетелствал повече от глобализацията от съвсем всеки различен, рано или късно ще се сблъска с рецесия. Именията на глобените олигарси са единствено върхът на айсберга.

Стратегията на торите, явно подкрепена от лейбъристите на сър Стармър, ще бъде да останат покрай Съединени американски щати както в Европа, по този начин и в Тихоокеанския район, да ескалират милитаризма и да запазят Ситито (на Лондон, бел.р.) като център на световна употреба във допустимо най-голяма степен.

Социалистите би трябвало да очертаят своя лична опция на тази рискова политика за Англия, която да скъса с империализма и неговите цели и да работи като мощ за мир и правдивост в новия многополюсен свят.

Фактът, че това не дава отговор на политическото позициониране на сър Стармър, не би трябвало да ни възпира. Време е за ново мислене за Англия в света.

Превод: СМ

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР