Днес представители на бизнеса се събраха на икономически форум и

...
Днес представители на бизнеса се събраха на икономически форум и
Коментари Харесай

Радосвет Радев: Оценката за бизнес средата в България е лоша

Днес представители на бизнеса се събраха на стопански конгрес и разискаха вероятностите пред дребния бизнес през 2020 година Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев съобщи в студиото на " Още от деня ", че оценката за бизнес средата в България е неприятна и че проблеми има в цялата бизнес среда.

Той разяснява още, че в страната ни огромен бизнес няма. Според него българската стопанска система се основава напълно от дребни и междинни компании.
Радосвет Радев, ръководител на БСК: На процедура над 99% от българската стопанска система се основава от дребни и междинни компании. Действащите икономически субекти на територията на страната са 413 000. Само 753 от тези компании извършват дефиницията на огромни компании и това са сдружения, в които работят над 250 индивида. Всичко останало принадлежи към дребните и междинни предприятия, като над 380 000 от тях са с личен състав под 10 индивида. Реално българската стопанска система е напълно от дребен и междинен бизнес. Този бизнес е семеен, в него работят много близки хора от фамилията и общо взето е резистентен.
Радосвет Радев показа и данни от годишното проучване на Световната банка за опциите да се прави бизнес. Според тях по лекотата на правене на бизнес през 2017 година сме били на 39-то място, а сега сме на 59-то място, по отношение на стартирането на бизнес - преди 2 години сме били на 82-ро място, в този момент - на 99-то, по включване към електрическата мрежа - тогава сме били на 104-то място, а в този момент на 147-о място от 190 страни. По регистрация на благосъстоятелност сега сме на 67-о място, за разлика от 2017 година, когато сме на 60-то.

Председателят на БСК разяснява, че проблеми има в цялата бизнес среда.
Радосвет Радев: На днешния конгрес стана явен гръмотевичният неуспех на ваучерната система за подкрепяне на дребни компании да бъдат листвани на фондовата борса. Имало е една-единствена поръчка и получателят на тази ваучерна поддръжка от 50 000 лева е върнал ваучера, отказал се е от това нещо.
Той добави, че е оптимист за идната година, тъй като ще бъде високосна. Според него българският бизнесмен не чака страната да му изкара парите, а желае да знае, че това, което стартира през януари, ще го има и през декември 2020 година.

Вижте още от диалога във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР