Днес празнуваме един от най-обичаните и най-български празници, които ни

...
Днес празнуваме един от най-обичаните и най-български празници, които ни
Коментари Харесай

Проф. Кочева пред Dir.bg: Кирилицата е най-трайното и ценно постижение, което сме дали на света

Днес честваме един от най-обичаните и най-български празници, които ни зареждат с национална горделивост и самочувствие.
Още по тематиката
" Спасявайки делото на св. св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението освен на славянските нации, само че и на света. И това ще бъде по този начин, до момента в който човечеството влага същинско наличие в думите прогрес, просвета и човещина... " - това са думи на един от най-бележитите българисти проф. Роже Бернар.

 Снимка: iStock by Getty Images

За раждането на третата писменост в Европа, за свещеното слово на нашите предци и опитите за замяна на характера на Кирило-Методиевия език, споделя проф. Ана Кочева в изявление за Dir.bg.

 Снимка: Личен архи на доцент Ана Кочева

Проф. доктор Ана Кочева е началник на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при Българска академия на науките. Автор е на многочислени проучвания, свързани с диалектите и историята на българския език. Тя е основател на " Карта на българския език на ново място по света ", която обгръща 15 милиона българоезични (по етнически произход), съавтор на интерактивната " Карта на диалектната делитба на българския език ". В момента управлява екипа, който създава интерактивната " Кулинарна карта на българската езикова територия ". Автор е на няколко монографии, измежду които първото изложение на езика на българска общественост зад граница ( " Смесеният език на виенските българи " ), студии и стотици публикации по езикови въпроси.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

България е една от най-старите страни в Европа и нейният принос в развиването на човешката цивилизация е неоспорим. Може ли да кажем, че 24 май е българският празник, зареден с най-голяма национална горделивост в този подтекст?

- 24 май е най-българският празник персонално за мен, само че, уверена съм, и за множеството от нашите сънародници както тук в границите на държавните ни граници, по този начин и отвън тях, на всички места, където живеят българи. Българското слово е свещено, както е отбелязал Иван Вазов, а просветените нации постоянно са мощни и проспериращи.

Нека напомним, връщайки се към 9-ти век, че глаголицата е извънредно дело на двамата солунски братя Кирил и Методий; тя е съвършена графична система, отразяваща особеностите на славянския български акцент от Солунско, който те са познавали като майчин. Глаголицата е осветена от папа Адриан ІІ, на нея са преведени светите книги, само че Великоморавската задача след гибелта на Кирил, а изключително и след кончината на Методий на процедура е била обречена на неуспех, в случай че учениците им не бяха потърсили избавление за делото си в България. Неслучайно! Княз Борис I ги посреща с почести в Белград, тогава град в тогавашното средновековно българско царство и им дава благоприятни условия за голяма книжовна активност.

 Снимка: iStock by Getty Images

Именно тук, във Велики Преслав, е основана кирилицата, на нея след това е основан голям литературен корпус, той е в основата на двете български въздействия към средновековна Европа, които неопределено и манипулативно се дефинират от някои учени като " южнославянски ".

 Доц. Кочева: Многобройни са ”новите Българии ” зад граница Виж още

Така кирилицата доближава до милиони, тя е в основата на третата християнска цивилизация - Slavia orthodoxa.

Тази година посрещаме празника с ново име. Идеята за смяната бе да покажем приноса ни за развиването на славянската книжовност, че сме основали лична писменост, която е една от трите публични писмености на Европейския съюз и която се употребява от над 300 млн. души по целия свят. Постигната ли бе задачата?

- От тази година 24 май се назовава Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската

 Преименуването на 24 май към този момент е реалност Виж още

словесност, т.е. сами разбирате, че акцентът пада върху българския принос за европейската цивилизация. Години наред продължава битката за интернационалното самопризнание на нашата писменост и против редица опити да се изопачава истината.

Кирилицата е най-трайното и скъпо достижение, което България е дала на света.

Тъкмо това е най-подходящият миг да се подчертае изрично нейният български темперамент, упорстват водещи български медиевисти и историци. Необходимостта това да стане е подбудена от обстоятелството, че на първо място в науката от дълго време се извършават спекулации и замяна на характера на Кирило-Методиевия език. Всички славянски нации придърпват към себе си делото на светите братя и го приписват за свое.

Кой краде българската писменост и кои са най-големите операция по тематиката?

- Обективните учени по света, без значение от разнообразното наименуване на езика ни като старославянски, църковнославянски, староцърковнославянски, постоянно влагат едно и също наличие в термините и в действителност регистрират старобългарския им езиков темперамент. Отклоненията от това състояние дълги години бяха редки.

В Русия обаче беше основана група от медиевисти , която целеустремено се опита тотално да ревизира схващането за българската национална основа на Кирило-Методиевия език. Тази основа бе оптимално разширена, като в нея бе включен преди всичко и съветският език. Понеже групата прояви извънредно шумна интензивност и сътвори цяла школа от почитатели, към този момент не е за занемаряване фактът, че още веднъж стартира да се хвърля сянка на подозрение върху научната истина за родината на Кирило-Методиевия език. Тенденциозността им, евентуално инцидентно, само че доста тъкмо е дефинирана в един от съветските сборници, отдадени на така наречен древноруски език:

" Да се откаже на древноруското общество независим книжовен език - значи то да бъде превърнато в някаква византийско-българска сянка - нещо, което не намира никакво удостоверение във обстоятелствата и се основава на лъжливата визия за ниската просвета и назадничавост на Древна Рус ", огорчено признават съветските учени.

 Как Виж още

Явно историческите обстоятелства се преглъщат мъчно от съветските езиковеди, без значение че доста висококултурни народи по света и през днешния ден употребяват задгранични книжовни езици, без това ни минимум да накърнява техния авторитет и самочувствие. Нашите съседи от РСМ също настояват, че Кирило-Методиевият език е старомакедонски, само че и това не е вест.

И макар че те не почитат прекалено много историческите източници, които постоянно преиначават, когато нещо не им изнася в тях, аз ще припомня, че Теофилакт Охридски, грък, който не може да бъде обвинен в топли усеща към българите, въпреки всичко споделя за Климент Охридски:

" Климент станал пръв свещеник на български език " ; " Той (Климент) съставил елементарни и ясни слова на всички празници..., само че които са понятни даже и за най-простия българин. "

В Република Северна Македония нормално манипулират тези обстоятелства, само че пък ние сме длъжни да им ги подсещаме.

Коя е най-хубавата отбрана за българската писменост?

- Българската писменост няма потребност от отбрана, тя сама по себе си е оръжие. Но най-важният акт е да се подчертае един път вечно, че трите писмености в Европа са гръцката, латинската и кирилицата, т.е. българската писменост, като трета богослужебна писменост в средновековна Европа. Тази концепция, която аз поддържам с две ръце, е на ръководителя на Фондация Българска Памет доктор Милен Врабевски, той води борбата в европейските институции от дълго време и се надявам, че поддръжниците му ще се множат.

Какво не би трябвало да забравяме на този ден?

- Не единствено на този ден, а всеки ден би трябвало да помним, че, вървейки " към мощната култура ", ставаме мощни и модерни европейци. Да не забравяме, че приказваме на един от най-древните европейски езици, на третия типичен език на Сревновековна Европа. И да забравим предразсъдъка, че българският език е измежду дребните европейски езици, тъкмо противоположното е. Българоезичните по света са близо 15 милиона и това ни дава самочувствие. Но и ни задължава, да бъдем виновни към словото, към езика си, да го пазим и обгрижваме като най-ценен подарък.

Честит 24 май! Върви, народе възродени!

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР