Днес православната църква почита Света великомъченица Екатерина на този ден

...
Днес православната църква почита Света великомъченица Екатерина на този ден
Коментари Харесай

Днес празнуват хората с едни от най-красивите имена...

Днес православната черква уважава Света великомъченица Екатерина на този ден - 24 ноември.

На този ден имен ден честват: Екатерина, Катя, Катина, Катерина, Кина

Света великомъченица Екатерина е християнска светица и мъченица, една от най-образованите дами на своето време. Според преданието Екатерина е била щерка на Конт, шеф на Александрия, Египет, по времето на император Максимиан.

Живеейки в столицата, Екатерина получава ослепително обучение, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя декларира на родителите си, че ще се омъжи за оня, който я превъзхожда по популярност, благосъстояние, хубост и мъдрост.

Младежи от доста богати фамилии кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, само че никой не бил утвърден. Майката на Екатерина, която скрито изповядвала християнството, я изпраща при един аскет, който я посвещава във вярата.

Преданието споделя по какъв начин Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя се е пробвала да го убеди, че прави неточност, като преследва християните. Екатерина съумява да притегли към християнската религия дамата на императора и доста мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, след това убити и оповестени за мъченици.

Императорът заповядва да я вкарат в пандиза, където тя вкарва в християнството всички, които я посещават. Поради това е наказана на гибел посредством разтягане на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го допира, палачите не могат да я екзекутират по този метод и я обезглавяват през 305 година.

В преданието се споделя по какъв начин ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава вместилище на скъпи творби на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги. Главен знак на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като "колелото на Екатерина ".

В обичайна българска национална просвета денят на Св. Екатерина (познат като Света Катерина, 24 ноември) се уважава най-много в Южна България. В Пловдивския край се има вяра, че тя защищава децата от заболявания, най-много от шарка. В този район майките, които имат дребни деца, рано заран омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед.

Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива "за Баба Шарка ". В Родопската област (Средни Родопи) светицата се уважава като пазителка от тежки заболявания и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, тъй като се има вяра, че в случай че се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край, Източна Тракия и измежду преселниците от Беломорието на деня на Св. Катерина се чества срещу мишки (т. нар. Миши празници). Там дамите също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с тиня и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), с цел да "замажат и затворят очите " на мишките.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР