Днес Православната църква чества Велика събота - последния ден от

...
Днес Православната църква чества Велика събота - последния ден от
Коментари Харесай

Велика събота е днес - Спасителят побеждава царството на тъм...

Днес Православната черква празнува Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предхождащ Великден. На Велика събота означаваме погребението на Господ Исус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - пъкъла.

Когато Исус умрял като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в пъкъла, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото още веднъж се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Велика събота е обвързвана с недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и дамите към нея. Гробът му е запечатан и пред него е сложена стража. След своята кръстна гибел Христос слиза в пъкъла, освобождава библейските пророци и праведниците и ги води в небесата.

Така стартира новата епоха в историята на човечеството - правото на индивида на свободен избор - да бъде добър или неприятен и след гибелта си да реализира парадайса или пъкъла.

На Велика събота в среднощ в църквите се отслужва тържествено свещенодействие. Водещият службата духовник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа " Христос возкресе " и богомолците трикратно му дават отговор " Во истину возкресе ".

Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.

Велика събота се назовава още душна, тъй като тогава се върви на гроба на умряли близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и самун.

На този ден дамите посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и самун за душите на мъртвите.

На Велика събота се вършат последни мерки за празника. Почиства се къщата. Меси се великденската погача с алено яйце в средата и с по едно бяло, сурово, за всеки член от фамилията.

Месят се и дребни питки, с които се върви на посетители при кръстниците и тъщата. В събота се месят и козунаците. Коли се агнето, цялостни се с ориз и дреболии и се пече.

Събота е последният ден, в който те би трябвало да бъдат боядисани. Добре е първите две да са в алено. Едното се слага под иконата и престоява там до идващия Великден. А с другото се мажат бузките и челата на децата в къщата, с цел да са здрави и засмени през цялата година.

Черупките от яйцата в ритуалните хлябове се пазят и служат за лек през годината, срещу уроки и прочие

Жените перат поясите на мъжете си, вярвайки, че през лятото по беритба и други полски работи няма да ги боли кръстът.

Черупки от червени яйца се замазват с говежди тор върху стените и под вратата на къщата – за предотвратяване от неприятното и за изобилие и шанс.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР