Днес почитаме Св. Мъченик Калиник. Имен ден на 29-ти юли,

...
Днес почитаме Св. Мъченик Калиник. Имен ден на 29-ти юли,
Коментари Харесай

Почитаме Свети мъченик Калиник

Днес почитаме Св. Мъченик Калиник. Имен ден на 29-ти юли, на осмата неделя след Петдесетница, честват Калин, Калина и Горан.

Легендата гласи, че Калиник се родил в Киликия, Мала Азия. Той бил учтив в християнските канони и посветил живота си на проповядването на Божието слово. Обиколил стотици градове и села, където думите му карали езичниците да се извърнат към Господ.

Не всички езичници обаче били съгласни с учението на Калиник. Когато дошъл в Анкара, те го заловили. Пред градския шеф го обвинили във вероотстъпничество.

Обвиненията към него били грозни и зли. Той им дал отговор смирено с проповед за същинския Бог. Тихите му слова хвърлили в ужас управата на града. Те поискали от него да се поклони на елинските богове. Когато отказал, последвали страшни мъчения.

Въпреки тестванията, които му донесла ориста, Калиник не преклонил глава. Затова бил изпратен в град Гангра, с цел да бъде съден. Пътят бил посипан с безчовечен тествания.

Съпровождащите го бойци не му дали и капка вода, а нечовешката горещина изпивала силите му. Въпреки това той не спирал да моли Бог да утоли жаждата на палачите му. Милосърдието му обаче било осъдено грубо.

В град Гангра огромен огън чакал идването на светеца. Без съмнение той самичък влезнал в него и разкрил мъченическата си гибел.

След като палачите се разотишли, християни от града погребали нетленните остатъци на свети Калиник.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР