Днес по случай мероприятието за равносметка на първата година от

...
Днес по случай мероприятието за равносметка на първата година от
Коментари Харесай

ЕК публикува резултатите от специално проучване относно защитата на данни

Днес по случай мероприятието за равносметка на първата година от използването на Общия правилник на Европейски Съюз по отношение на отбраната на данните, Европейската комисия разгласява резултатите от особено изследване на Евробарометър по отношение на отбраната на данни, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Резултатите сочат, че европейците са релативно добре осведомени с новите правила за отбрана на данните, с правата си и със съществуването на националните органи за отбрана на данните, към които могат да се извърнат за помощ, когато правата им са нарушени.

Андрус Ансип, заместник-председател на Комисията, отговарящ за цифровия обединен пазар, съобщи: „ Европейските жители са все по-добре осведомени с цифровите си права и това е окуражаваща вест. Въпреки това, единствено трима от всеки 10 европейци са чували за всички свои нови права по отношение на данните. За предприятията доверието на техните клиенти е „ твърда валута “ и това доверие стартира, когато клиентите схванат и се доверят на настройките за дискретност. Да си осведомен е авансово изискване, с цел да си в положение да упражниш правата си. Двете страни може единствено да завоюват от по-ясни и по-лесни за използване правила за отбрана на данните. “

Комисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова добави: „ Да помогнем на европейските жители да възвърнат контрола над персоналните си данни е един от нашите най-важни цели. Обаче от 60-те % европейци, които четат декларациите за дискретност, едвам 13 % ги прочитат напълно. Това се дължи на обстоятелството, че декларациите са прекомерно дълги или прекомерно сложни за схващане. Аз още един път призовавам упорито всички онлайн сдружения да дават заявления за дискретност, които са къси, транспарантни и елементарно разбираеми за всички консуматори. Искам да насърча всички европейци да употребяват правата си на отбрана на данните и да усъвършенстват своите настройки за дискретност “.

Въз основа на мненията на 27 000 европейци резултатите от изследването на Евробарометър демонстрират, че 73 % от респондентите са чували за минимум едно от шестте тествани права, обезпечени от Общия правилник по отношение на отбраната на данните. Най-високите равнища на информираност измежду жителите са регистрирани за правото на достъп до личните данни (65 %), правото на поправяне на данни, в случай че те са неправилни (61 %), правото на несъгласие против приемането на пряк маркетинг (59 %) и правото на заличаване на личните данни (57 %).

В допълнение 67 % от респондентите знаят за Общия правилник по отношение на отбраната на данните, а 57 % от респондентите знаят за своите национални органи за отбрана на данните. Резултатите демонстрират също, че отбраната на данните е проблем, защото 62% от респондентите показват опасения, че нямат цялостен надзор върху персоналните си данни, предоставени онлайн.

Също през днешния ден Европейската комисия провежда демонстрация, сплотяваща националните и европейските органи и предприятия, която бележи първата година от използването на Общия правилник на Европейски Съюз по отношение на отбраната на данните, в наличието на комисаря госпожа Йоурова.

Днес Комисията слага началото на акция за повишение на осведомеността, която да насърчи жителите да четат декларациите за дискретност и да усъвършенстват своите настройки за дискретност, тъй че да споделят единствено данните, които са подготвени да споделят. Освен това Комисията ще рапортува за използването на Общия правилник по отношение на отбраната на данните през 2020 година

Общият правилник по отношение на отбраната на данните е обединен набор от правила с общ метод на Европейски Съюз към отбраната на персоналните данни, който се ползва директно в страните членки. Той ускорява доверието, като връща на обособените лица контрола върху персоналните им данни и в същото време подсигурява свободното придвижване на персонални данни сред страните членки на Европейски Съюз. Защитата на персоналните данни е главно право в Европейския съюз.

ОРЗД се ползва от 25 май 2018 година Оттогава насам съвсем всички страни членки са приспособили националните си законодателства по отношение на него. Националните органи за отбрана на данните са виновни за използването на новите правила и координират по-добре своите дейности с помощта на новите механизми за съдействие и на Европейския комитет по отбрана на данните. Те дават насоки по отношение на основни аспекти на ОРЗД, с цел да подкрепят използването на новите правила.

На днешното мероприятие за равносметка ще се проведат три тематични полемики.

- Дискусионна група 1 — Колко дейно е използването на регламента?
- Дискусионна група 2 — Защитата на данни като опция за бизнес
- Дискусионна група 3 — Как хората употребяват новите си права?
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР