Днес по обяд на Терминал 2 на летище София, с

...
Днес по обяд на Терминал 2 на летище София, с
Коментари Харесай

Завръща се първата група български антарктици

Днес по обяд на Терминал 2 на летище София, с полет от Амстердам, се завръща първата група участници в Тридесетата Юбилейна Национална антарктическа експедиция.

Това са ветеранът инж. Йордан Йорданов, лекарят доктор Атанас Пелтеков и логистиците Николай Николов, Павел Григоров, Марчо Паунов, Мирослав Хутев, Асан Брахимбашев, Асан Топалски, Александър Найденов, Юлиян Башев и Явор Цветанов.

Групата разполагаше с лимитирано време заради 20-дневен насилствен престой в уругвайската база „ Президенте Артигас “, на прилежащия остров Кинг Джордж, заради неподходящи атмосферни условия, само че съумя сполучливо да осъществя плануваните задания – създаване на основите на новия Лабораторен блок въз основата, монтирането на транспортен въжен превоз от брега до градежа и стартирането в употреба на екологична миниВЕЦ, подаваща част от нужната за действието въз основата електрическа енергия.

В момента в базата ни „ Св. Кл. Охридски “ на о-в Ливингстън са още 14 участници в Експедицията, които извършват научни планове в региона на науките за Земята, биологията и медицината, утвърдени от профилиран теоретичен съвет към Националната стратегия за полярни проучвания, които ще е завърнат в средата на месец март.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР