Днес парламентарната група на “ внесе в деловодството на Народното

...
Днес парламентарната група на “ внесе в деловодството на Народното
Коментари Харесай

ПП внесе законопроект за изменение на действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите


Днес парламентарната група на „ “ внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване. Законопроектът планува промени в настоящия механизъм за осъвременяване на пенсиите или по този начин нареченото „ Швейцарско предписание “. Чрез измененията приходите на пенсионерите ще се индексират със 100% от повишаване на междинния застрахователен приход или със 100% от повишаването на инфлацията, според от това кой индикатор нарасне повече.

Изменението на швейцарското предписание е извънредно неотложно за пенсионната система. Тази смяна не позволява още веднъж да се получат разминавания сред старите и новоотпуснатите пенсии в бъдеще. През годините наблюдавахме по какъв начин хора с идентичен стаж и принос в системата получават разнообразни приходи, а това основава неправда в системата.

Защо се е получила огромната разлика сред старите и новоотпуснатите пенсии:

Настоящият механизъм за осъвременяване на пенсиите работи през последните 16 години. Досега пенсиите са индексирани само с 50% от повишаване на междинния застрахователен приход и 50% от повишаване на инфлацията, а през 2010, 2011, 2012, 2017, 2018 и 2019 година правилото даже не се е прилагало. При разпределяне на нова пенсия тя се пресмята с целия насъбран растеж на осигурителния приход, което основава разликата. 

Връщането на доверието в пенсионната система посредством продължаващо заслужено индексиране на приходите на пенсионерите е измежду 16 целта, за които „ “ към този момент работи в 48-ото Народно заседание.

Предложената смяна няма да сложи под риск финансовата резистентност на пенсионната система и държавния бюджет, защото при осъвременяване с целия растеж на осигурителния приход, приходната част ще бъде подсигурена от съответните увеличени приходи от осигуровки. В случаите на осъвременяване с растежа на инфлацията, приходната част ще бъде подсигурена от увеличените приходи в държавния бюджет заради инфлацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР