Днес отдаваме почит на светите Седмочисленици. По традиция на 27

...
Днес отдаваме почит на светите Седмочисленици. По традиция на 27
Коментари Харесай

Днес почитаме светите Седмочисленици

Днес отдаваме респект на светите Седмочисленици.

По традиция на 27 юли е предназначен от църквата за ден на просветителите, равноапостолите, наречени още Седмочисленици : св. Климент Охридски, Наум, Ангеларий, Сава, Горазд и светите братя Кирил и Методий.

Оценила по достолепие делото им църквата дефинира ден за общото им удостояване, без значение, че в църковния календар за всеки от тях е предназначен обособен празник.

Известни със своите дебати за християнската религия и право на всеки народ да употребява своя език за възхвала на Бога, светите братя съумяват да бъдат блестящи спечелили в битката с триезичната разкол.

Св. Ангеларий умира в българската столица Плиска, в дома на болярина Чеслав, незабавно откакто идва от Моравия дружно със св. Климент и св. Наум.

За Горазд се счита, че е проповядвал по най-западните лимити на Симеонова България, където се намира и гроб на негово име в манастир до албанския град Берат.

Името на Сава се свързва и с още едно - Лаврентий. Предполага се, че откакто е приел монашество е сменил името си по обичая в Църквата.

Св. Наум учредява школа в Плиска, в която с останалите сподвижници поставя основите на българската черква, страна и култура. След историческия църковно-народен събор през 893 година св. Наум е изпратен на мястото на св. Климент в учредения от него самобитен университет в Охрид, където и умира.

Преди да бъде ръкоположен за свещеник св. Климент Охридски опростява комплицираната глаголическа писменост и основава кирилицата, на която пишем и до през днешния ден. Книжовната му активност е неразривно обвързвана с църковната. Основава голям брой манастири и църкви, огнища на национална култура и християнско благочестие. Патронът на Софийския университет умира финален от св. Седмочисленици и датата на неговата кончина е учредена за всеобщото им честване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР