Днес отдаваме почит на жертвите на комунизма. Паметта на репресираните

...
Днес отдаваме почит на жертвите на комунизма. Паметта на репресираните
Коментари Харесай

Почит пред жертвите на комунистическия режим

Днес отдаваме респект на жертвите на комунизма. Паметта на репресираните от комунистическия режим беше почетена по традиция. Да се поклонят отидоха политици и жители.

На 1 февруари 1945 година Първи и Втори висш състав на Народния съд произнасят смъртни присъди над тримата регенти- княз Кирил, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 67 депутати и 22 министри. На гибел са наказани и секретари към Двореца, издатели на вестници, генерали. Присъдата е изпълнена същата нощ покрай Централните софийски гробища. Величко Велев е един от последните живи концлагеристи от Белене.



Величко Велев: Отидох там за по този начин наречената " противонародна " активност, по този начин я споделяха и тъй като не бях удовлетворен от комунистичесикя строй, макар и прекомерно млад, 18-годишен, аз бях очевидец на събитията, които ставаха. "

Величко Велев взе участие в антикомунистическа група и в Горянското придвижване. Без съд и присъда е изпратен в Белене през 1951 година по думите му, " полутруп " и прекарва там три години:

" Отношение на Държавна сигурност, разследване, побоища, заливане с кофи с вода да ни съвземат и по този начин нататък. Това бяха изискванията. "

Величко Велев споделя, че в никакъв случай повече не би трябвало да се повтаря преследването поради политически убеждения. Днес близки на починали, политици, жители поставиха венци и цветя на респект пред Мемориала с имената на починалите.



Паметта им беше почетена с молитва от свещеници и от имам. В словото си ръководителят на Народното събрание Росен Желязков сподели, че нацяло потомство българи е отречено правото да имат своята история, обезсмислено е сегашното им и неразрешено бъдещето:

" Днес е денят, в който би трябвало да се помолим за душите на жертвите, само че би трябвало да отправим своя зов и към живите, към бъдещите генерации да не не помнят, да помнят и да помнят, че положителното постоянно побеждава. "



фотоси: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия

И Пловдив уважи жертвите на комунистическия режим пред паметника " Свидетелят " на площад " Стефан Стамболов ". На събитието беше и Васил Шаламанов. Баща му е задържан и съден през 1951 година, когато Васил е кърмаче:

" Затова през днешния ден аз желая да почета тези мъченици, които си изгубиха живота и бяха почтени българи. "

" Нека споменът за почтено пролятата кръв и изживени терзания да гори в сърцата ни с жарка синовна любов " - това написа на паметника в респект на 1025 починали от комунистическия гнет в Пловдивско.

По тематиката работиха: Елиана Димитрова, Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР