Днес отдаваме почит на един виден подвижник от VIII-IX век

...
Днес отдаваме почит на един виден подвижник от VIII-IX век
Коментари Харесай

Какъв празник е днес?

Днес отдаваме респект на един изтъкнат подвижник от VIII-IX век - на преподобния Йоан. Той бил възпитаник на богослова свети Григорий Декаполит (от малоазийската област Декаполис или Десегоградие; уважава се на 20 ноември).

Йоан приел монашеско пострижение прекомерно млад и израснал под непосредственото духовно управление на своя преподавател Григорий. Отличавал се с огромно примирение и смирение. При това бил уверен бранител на православното обучение против дейностите на по този начин наречените иконоборци.

Заедно с Григорий Декаполит преподобният Йоан отишъл в Цариград. Там станал свещеник на учредения от него манастир. В това свое служение той удвоил монашеските си подвизи и се грижел освен за своето избавление, само че и за спасението на всички братя. А когато император Лъв Арменец подхванал гонение против феновете на светите икони, преподобният Йоан бил подложен на жестоки мъчения дружно с учителя си Григорий и със свети Йосиф Песнописец. Поминал се в към 820 година Свети Йосиф го погребал покрай гроба на свети Григорий.

Свети Козма, Никомидийски свещеник, бил родом от Цариград и живял през IX век. Той се посветил на подвижнически живот и се отличил с усърдието си и с многото добродетели. След време бил определен за свещеник на историческия град Халкидон (днес квартал Кадъкьой в Истанбул, Турция). По това време иконоборската разкол към момента се разпространявала и благодарение на императорите мощно смущавала живота на Църквата, написа Българска телеграфна агенция.

Преподобният Козма неведнъж бил притискан от властта да се откаже от почитането на светите икони, само че той останал неотстъпчив и по тази причина няколко пъти бил изпращан на изгнание. Това не го сломило и той останал в историята на християнството като изповедник на вярата. Епископ Козма се упокоил в мир след тържеството на православието през 843 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР