Днес отдаваме почит към примера и делото на народните си

...
Днес отдаваме почит към примера и делото на народните си
Коментари Харесай

Почит към примера и делото на народните будители

Днес отдаваме респект към образеца и делото на националните си будители. Празникът беше маркиран с шествия, концерти и изложения в цялата страна.



Денят на националните будители беше маркиран в Бургас с факелно шествие по централните улици, в което се включиха над 400 възпитаници и преподаватели. Тази година броят на участниците e впечатляващ, а шествието се трансформира от ден на ден в традиция за града.



И в Пловдив означиха Денят на националните будители с шествие в централната част на града. То приключи пред Военния клуб с церемониален празничен концерт.

Митя Иванов – преподавател: " Изключителен празник. Празник, който възвисява нашата духовна просвета. Този празник дружно с 24 май постоянно би трябвало да се чества и да продължава да се чества, тъй като денят на националните будители озарява освен пътя ни, а и националните будители са моторът за актуалното развиване на човечеството. "



Във варненската районна библиотека “Пенчо Славейков ” беше открита галерия на остарели български вестници и списания, издавани отвън рамките на България преди Освобождението до 1918 година. Посетителите можеха да видят ръчно писани публикации и първите типографски издания.

Александър Минчев – археолог: " Вестникът е отражение, огледало на живота във всяка страна. И това, че той последователно напуща нашето съществуване, ги прави още по-силни, само че постоянно, когато погледнем в старите вестници, може да намерим нещо ново, нещо забавно и нещо непознато до момента от историческа позиция. "



Пред постройката на президентството на празнична гала беше издигнато националното знаме. Президентът Румен Радев одобри строя на Националната гвардейска част, а по-късно се срещна с изтъкнати дейци на културата и изкуството.

" Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството, силата, самочувствието на българската нация. Вече повече от век 1 ноември ни напомня светлия образец на най-достойните представители на нашия народ - възрожденци, просветители, персони, които будят сърцата и душите на българите ", съобщи Румен Радев, президент на Република България.



В началото на днешното държавно съвещание министър председателят Николай Денков честити Деня на националните будители и съобщи, че бъдещето на България е сред два избора:

" Искам да поздравя с Празника на националните будители. През 1895 година, когато един различен будител - Алеко Константинов, написва своята към момента настояща творба " Бай Ганьо прави избори ". Бъдещето на България зависи от това кой избор ще създадем, дали ще следваме образеца на нашите будители или образеца на Бай Ганьо и Андрешко. Много се надявам да създадем верния избор. "



Денят на будителите беше маркиран и в Тараклия, Молдова, където вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с българската общественост:

" Преди повече от два века и половина Паисий Хилендарски сложил от своята килия началото на нашето ново летоброене. Той изправя българите на крайници като народ с неговите простички думи: О, неразумни юроде, заради що се срамуваш да се наречеш българин. "



фотоси: Българска телеграфна агенция

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри монумент на Левски в Тараклия, повдигнат с дарения и по самодейност на Асоциацията на българите по света.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР