Днес отдаваме почит към паметта на няколко апостоли, които са

...
Днес отдаваме почит към паметта на няколко апостоли, които са
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Христови ученици, ето кой празнува

Днес отдаваме респект към паметта на няколко апостоли, които са измежду седемдесетте възпитаници на Христос. Те включват свети Стахий, който е подложен за свещеник във Византия, свети Амплий, който става свещеник в Лида, и свети Епимах, както и други.

Свети страдалец Епимах е роден в Египет в семейство на християнски родители. Той е учтив в дух на благочестие и светост и живее през епохата на гоненията против християнството. В младостта си, той се отдръпва в Пелусийската планина, където следва образеца на свети Йоан Кръстител.

След като схваща, че християните в Александрия били гонени от идолопоклонниците, свети Епимах се насочи към града. Там той влиза в основния храм по време на огромен езически празник и счупил идолите. За този акт, шефът Апелиан го праща в тъмницата. Въпреки зверствата, на които е подложен, свети Епимах остава изцяло предан на вярата в Христос и неговото обучение.

Мъчителите го виснали на дърво, биели го с камъни и го мъчели всячески. Дори му чупили костите. Той обаче не се предавал и казвал на мъчителите си: " Наш Господ Иисус Христос беше разпънат и умря за мен. Той беше прободен с копие и пропит с оцет. Сега не би трябвало ли и аз да претърпя страданията, наложени ми от вас? Плюйте ме, ругайте ме, поставете трънен венец на главата ми, дайте ми кръст в ръцете и напойте ме с оцет. Направете цялото ми тяло на една рана. Разпънете ме на кръст и прободете с копие. Това същото страдалчество беше изпитано от нашия Господ, и аз съм подготвен да го претърпя. "

Източник: blitz.bg

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР