Днес отбелязваме Петровден - един от най-големите християнски празници през

...
Днес отбелязваме Петровден - един от най-големите християнски празници през
Коментари Харесай

Петровден е! Днес задължително сложете пиле на масата

Днес означаваме Петровден - един от най-големите християнски празници през летния интервал. Денят е отдаден на първовърховни апостоли св. Петър и св. Павел и се уважава както от православната, по този начин и от римокатолическата черква.

Според светото обучение Петър - безпаричен риболовец от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите възпитаници на Христос и един от преданите му почитатели. Павел в началото изповядва юдейската вяра. След като чудодейно му се явява Христос, той се трансформира от гневен съперник на християнството в един от най-ревностните разпространители на Исусовото слово.

В визиите на българския народ обаче двамата апостоли са братя. В някои местности те са възприемани и като близнаци. Съществува поверие, че Свети Петър е пазителят на райските врати. Облечен в бели одежди, той седи пред вратите на парадайса и преценя коя душа е праведна и заслужава да влезе и коя би трябвало да бъде изпратена в пъкъла. Според антична алегория той толкоз почтено и безкомпромисно измервал с везна положителните по отношение на неприятните каузи, че даже не пуснал в райската градина личната си майка, защото била неприятна и алчна жена.



Две седмици преди Петровден има избран от църквата пост. През тези дни не се ядат блажни ястия, а завършек на постите се поставя в деня на празника, само че единствено откакто литургията в памет на апостолите е завършила. По остаряла българска традиция на празничната софра наложително би трябвало да се сервира курбан от най-младото петровско пиле, заклано в името на светеца.

Друго обичайно за празника ястие е по този начин нареченият "бял мъж " или "кутман " - ядене, приготвено от бито прясно сирене, изпържено с брашно. На масата би трябвало да участва още погача, баница с масло и сирене и тиквеник.

Традицията повелява на днешния ден всички неомъжени девойки да наберат дванайсет цветя от дванайсет разнообразни поляни. Когато слънцето залезе, растенията би трябвало да бъдат поставени под възглавницата. Момичетата приспиват с тях, с цел да схванат за кого ще се омъжат. Като който сънуват, за него ще се венчаят.

Имен ден през днешния ден честват Петър, което на гръцки значи камък, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлин, Павлина, Петя, Камен.

Честито на всички именици! Весел празник!
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР