Днес отбелязваме официалния ден на българското кино. На 13 януари

...
Днес отбелязваме официалния ден на българското кино. На 13 януари
Коментари Харесай

13 януари: Денят на българското кино

Днес означаваме формалния ден на българското кино. На 13 януари 1915 година се организира първата прожекция на първия български игрален филм " Българан е галант ".

Режисьор на късата няма комедия в стила на Макс Линдер е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан.

Сюжетът на кино лентата се върти към любовните несгоди на бонвивана Българан. Докато се разхожда по софийските улици, нашият воин среща красива млада дама и стартира да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя. Дамата желае да даде урок на смелия си любовник и го кани да я придружи по магазините. Лъже го, че си е не запомнила парите и го моли за заем. Българан е подготвен да помогне без да се дърпа.

Приключила с покупките, дамата на сърцето на Българан взема решение да отидат на ресторант, като избира допустимо най-скъпия и за негова сметка поръчва закуски и питиета. След гощавката натоварва кавалера си с пакетите и потеглят към дома й. По пътя срещат брачна половинка й. Тя го моли да си заловен файтон и да освободят " носача ". За признателност наш Българан получава единствено една монетка.

От 1915 година до в този момент се водят разногласия дали в действителност " Българан е галант " е първият български филм. Освен това има разногласия и за точната дата на прожекцията. Самият филм даже не е съхранен на лента. Официалната версия за унищожаването на всички копия на филмите на Гендов гласи, че по време на бомбардировките над София е улучена къщата му и всичко, което се намира в нея е изгоряло. Според втората версия, след 1944 година новата власт унищожава съзнателно архива на Гендов.

През 1998 година е изработен римейк на кино лентата, като негов режисьор е Юлиан Минков. Римейкът включва единствено една част от истинския сюжет. Сценаристът Деян Статулов споделя, че за основа са употребявани истинския сюжет и режисьорските бележки на Гендов. Причината за основаването му е предаването " Понеделник 8 1/2 " на Българска национална телевизия, отдадено на режисьора, поставил началото на българското кино.

27 декември 2005 година Министерският съвет афишира датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и формален ден на българското кино.

 

obekti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР