Днес отбелязваме 147 години от Априлското въстание. На 20 април

...
Днес отбелязваме 147 години от Априлското въстание. На 20 април
Коментари Харесай

Отбелязваме 147 години от избухването на Априлското въстание

Днес означаваме 147 години от Априлското въстание . На 20 април 1876 година в Копривщица то избухва, с помощта на което на картата на Европа се е появила нашата страна – България .

Решението за въстанието е било взето от Гюргевския революционен комитет. По това време българските земи са били разграничени на пет революционни окръга – първи Търновски, втори Сливенски, трети Врачански, четвърти Пловдивски и пети Софийски.

Подготовката е била единствено няколко месеца, обяснявайки неуспеха на бойното поле. То е избухнало прибързано на 20 април , при опит да бъде хванат Тодор Каблешков. Тогава жителите на Копривщица се подвигат на оръжие и убиват локалния мюдюрин. Каблешков е написал своето прословуто „ Кърваво писмо “. То е било изпратено на Георги Бенковски в Панагюрище, където той афишира началото на въстанието.

Така Априлското въстание, въпреки и боен неуспех, директно води до най-големия политически триумф на българската нация до тогава. Отказът за реализиране на решенията на Цариградската конференция от страна на османското държавно управление води оповестяването на единадесетата Руско-Турска война, довела до Освобождението на България. Въпреки че Априлското въстание не трансформира военната конюнктура у нас, то значително дава международен отзив на казуса, позволен с Руско-Турската Освободителна война .

Благодарение на саможертвата на героите дали живота си, през днешния ден има българска страна. Все отново главната цел на това въстание е появяването на България на европейската политическата карта . Това нямаше да бъде допустимо, в случай че не беше Априлската епопея като най-върховната част на българското национално освободително придвижване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР