Днес от 18.00 часа в зала Европа“ на Доходното здание

...
Днес от 18.00 часа в зала Европа“ на Доходното здание
Коментари Харесай

В Русе представят филм за Ивановските скални църкви

Днес от 18.00 часа в зала „ Европа “ на Доходното здание в Русе ще се състои премиерата на най-новия филм, отдаден на 800-годишнината от основаването на скалния манастир-лавра „ Св. Архангел Михаил “, по-известен като Ивановските скални църкви.

Продължителността на лентата, която е дело на доктор Александър Стойков и Николай Лазаров, е 50 минути. Инициативата се реализира и с поддръжката на Областна администрация – Русе, която е част от организационния комитет по отбелязването на годишнината.

Филмът е документален и е със заглавие „ 1218 година – срещата на преобразяването “. Това не е инцидентно, защото точно при започване на XIII век, когато цар Йоан II Асен е бил на към 25-годишна възраст се е срещнал с монаха Йоаким и е получил от него директиви. Точно в този интервал България доближава до едни от най-големите си държавнически и духовни висоти. Няма по какъв начин да не бъде упомената и борбата при Клокотница, която не е нормално военно стълкновение, а вододел, след който без по-нататъшни военни дейности целият Балкански полуостров се оказва под властта на цар Йоан II Асен. Далеч не по-малко значение в този интервал има и изключителния напредък в книжовността в страната.

Припомняме, че светата обител е учредена през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и патриарх на Второто българско царство. Днес скалният комплекс притегля хиляди туристи и е включен в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Прожекцията ще се реализира при вход свободен, като в известна степен тя е и провокативна, тъй като с изключение на представянето на доста потвърдени исторически обстоятелства, тя издига и хипотези, които карат всеки мислещ човек да си зададе поредност от въпроси. Веднага след представянето на кино лентата всеки ще може да зададе въпроси.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР