Днес официално се открива жътвената кампания.Дните от средата на юни

...
Днес официално се открива жътвената кампания.Дните от средата на юни
Коментари Харесай

Жътвата започва, очакват 6 млн. тона пшеница

Днес публично се открива жътвената акция.
" Дните от средата на юни до края на юли са най-ценното време в годината за всеки от зърнопроизводителите. Очакванията и тази година са за доста добра годишна продукция, само че казусът идва от тоновете непродадено жито, което е останало в складовете на фермерите. Над 6 милиона тона пшеница са упованията от тазгодишната годишна продукция, а в страната залежава към една трета от пшеница от предходната годишна. През последните 20 години не е имало толкоз огромен временен излишък от налична пшеница ", заяви пред БНР Радослав Христов, ръководител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.
" Повечето страни се пробват да оказват помощ на Украйна, само че пък забравяме да поддържаме родното произвеждане и от май м. година България губи обичайни пазари на зърно. В момента даже не става въпрос на каква цена ще успеем да продадем зърното си, а дали можем да го продадем. Отдавна продаваме под себестойност, за това писаха и европейски медии, че зърното на международните тържища към този момент е под себестойността си. Надявам се да можем да осъществяваме тази продукция, която е по нашите хранилища, защото другояче това ще докара до много сериозен проблем ", сподели Христов.
Според него в българските хранилища има залежали 1 млн. 700 хиляди тона зърно, 1 млн. тона слънчоглед и всичката тази продукция следва да се продава на доста занижени цени. 
" Загубите на зърнопроизводителите са толкоз огромни, че не виждам подобен запас финансова помощ от Европа, който да се отпусне, с цел да може да им се помогне. А реколтата, която следва да приберем, е със ужасно висока себестойност. Няма по какъв начин да излезе сметката на нито един производител през тази година ", сподели Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
" Единственото решение на казуса е прекъсването на вноса в страните от Европейски Съюз за несъмнено време, най-малко до момента в който успеем да почистим нашите количества. Многократно сме заявявали, че това, на което държим е, да се разшири описът на тази възбрана и да се удължи още срокът й на деяние. От страна на Асоциациите и Камарите в другите страни договарянията вървят. Ние сме в непрекъсната връзка и даваме нашите мнения към останалите европейски страни ", сподели той.
" Проливните дъждове през юни не са нанесли до момента вреди на реколтата от пшеница, само че по-скоро проблем ще има  при пролетниците (слънчоглед и царевица), само че няма нищо съдбовно " - уточни в изявление за Радио България Милен Коев, ръководител на Регионалния съюз на фермерите " Дунавско зърно ". Той също е на мнение, че никой няма изясненост по какъв начин ще се осъществя новата годишна продукция, в случай че складовете не са изпразнени.  Основно за България отиват към 2 млн. тона пшеница годишно, а останалите количества се изнасят. За година в страната ни се създават три пъти повече, в сравнение с са личните потребности - сред 6-7 милиона тона.
Готви се среща на страните, страдащи от украинския импорт > Полските управляващи имат намерение да свикат среща на представители на петте страни от Централна и Източна Европа, които страдат вноса на на ниска цена украинско зърно - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, с украинския министър на селското стопанство, с цел да бъдат разисквани проблемите, съобщи ТАСС, като цитира полския министър на селското стопанство Роберт Телус.
В същото време украинската администрация на морските пристанища предизвести, че страната би трябвало да се готви да изнася зърно най-вече през дунавските си пристанища, защото Русия дейно блокира транспорта през черноморските, оповестява Ройтерс.
Сделката за експорт на украинско зърно през Черно море, контрактувана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, изтича на 18 юли, а Русия дава да се разбере, че няма да я възобнови, в случай че не й бъдат направени избрани отстъпки.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР