Днес, навръх 50-годишнината от първото пилотирано кацане на Луната, космическата

...
Днес, навръх 50-годишнината от първото пилотирано кацане на Луната, космическата
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-13 излетя в космоса навръх 50-годишнината от първото пилотирано кацане на Луната!

Днес, точно на 50-годишнината от първото пилотирано кацане на Луната, галактическата ракета “Союз-ФГ ” изведе сполучливо в космоса пилотирания галактически транспортен съд “Союз МС-13 ” с екипаж, състоящ се от космонавта на Русия Александър Скворцов, астронавта на НАСА Ендрю Морган и астронавта на ЕКА Лука Пармитано. Стартът бе сбъднат в 19:28 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан. 

“За мен най-хубавият метод да ознаменувам кацането на Луната е чрез моето лично политане в космоса ”, заяви астронавтът Пармитано преди неговия полет. 

Девет минути след началото на задачата галактическият транспортен съд бе изведен в първична околоземна орбита с перигей 198.1 километра и разцвет 267.1 километра. Корабът прави една цялостна обиколка към Земята за 88.85 минути, а наклонът на орбитата е 51.65 градуса.

“Союз МС-13 ” лети по къса скица за сплотяване с Международната галактическа станция. Скачването е планувано за 21-ви юли в 01:50 ч. българско време.

След идването си Пармитано, Скворцов и Морган ще се причислят към живеещите на МКС астронавти на НАСА Ник Хейг и Кристина Кук и съветския космонавт Алексей Овчинин. С това непрекъснато пребиваващият екипаж на станцията ще стане още веднъж шестчленен.

Ето къса биография на екипажа на “Союз МС-13 ”:

Пармитано е роден през 1976-та година в Италия. Той е женен за американката Кейти Дилоу и има две дъщери. Няколко обстоятелството от неговия живот: приключва бакалавър по политически науки през 1999-та година. През 2001-ва година приключва главен курс по ръководство на реактивен аероплан в границите на взаимна подготвителна стратегия сред Европа и НАТО. Приет е за астронавт на Европейската галактическа организация (ЕКА) през май 2009-та година. Лети за пръв път в космоса на 28-ми май 2013-та година с кораба “Союз ТМА-09М ”. Днешната мисия е втора за него. 

Космонавтът Александър Скворцов е роден през 1966-та година. Днешният полет е трети за него. Съпругата на космонавта се споделя Елена и двамата имат една щерка. Скворцов има над 1000 летателни часа с разнообразни самолети, в това число Л-39 “Албатрос ”, “МиГ-23 ” и “Су-27 ”. Избран е в отряда на космонавтите през 1999-та година. Лети за пръв път до МКС на 2-ри април 2010-та година с кораба “Союз ТМА-18 ” и по-късно през 2014 година със “Союз ТМА-12М ”.

Ендрю Морган е новакът в днешния полет. Роден през 1976-та година, той е определен за астронавт на НАСА през 2013-та. Полковник от армията на Съединени американски щати, неговият главен професионален опит е в региона на медицината. Да, през днешния ден към МКС излетя боен доктор! Ендрю и брачната половинка му Стейси имат четири деца. 

За повече информация: Роскосмос, НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР