Днес националистите отново се опитват да докажат тезата си, че

...
Днес националистите отново се опитват да докажат тезата си, че
Коментари Харесай

Джуканович: Националистите искат пренареждане на Западните Балкани

Днес националистите още веднъж се пробват да потвърдят тезата си, че мултиетническата народна власт на Балканите не е допустима и затова Западните Балкани би трябвало да бъдат пренаредени, границите да бъдат изменени и вместо съществуващите да се основат три разширени, етнически и религиозно еднородни страни.Това съобщи президентът на Черна гора Мило Джуканович, съобщи БГНЕС.

" Вярвам, че няма да има задоволително глупави и безотговорни хора, които 30 години по-късно ще се вслушат в възобновения апел на националистите да влезем в тази случка ", сподели президентът.

Според него, в района се води остра политика на борба сред две гледни точки за бъдещето на Западните Балкани.

" Едната, която аз пазя,е, че всички страни от Западните Балкани са част от актуалната цивилизация и би трябвало да имат своето място в Европейски Съюз и НАТО. Срещу това имаме гледната точка на тези, които упорстват да се резервира статуквото, а точно страните от Западните Балкани да останат отвън придвижването на актуалната европейска цивилизация.Да бъдат платформа, с която ще злоупотребяват всички, които посредством Западните Балкани желаят да работят антиевропейски. И през днешния ден сме очевидци на това “, сподели Джуканович.

Според него, Русия се пробва да въздейства върху Западните Балкани чрез своите медийни, финансови, енергийни и религиозни дейности като по този метод работи против европейската система от полезности и единение.

Коментирайки връзките с президента на Сърбия Александър Вучич, Джуканович сподели, че двамата се разминават по въпроса за външната политика и политиката на сигурност. Той счита, че през днешния ден не е допустимо да бъдеш на страната и на агресорите, и на жертвите.

" Посредством вашето морално и политическо отношение би трябвало да покажете, че почитате правото на всеки жител на Европа и на страната да взема решение свободно бъдещето си. Това е фундаменталната разлика сред господин Вучич и мен и, допускам, сред него и други водачи в района, които споделят моите полезности ", сподели още черногорският президент.

" Тук не става дума за никаква ненавист или каквито и да е връзки. В един добър интервал от политическия живот на Вучич аз общувах интензивно с него. Сега сме радикално разнообразни, тъй като, за жалост, геополитическите разтърсвания послужиха още веднъж за ентусиазъм на националистите в района ", добави Мило Джуканович.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР