Днес, на 9-ти януари в 07:04 ч. българско време, китайската

...
Днес, на 9-ти януари в 07:04 ч. българско време, китайската
Коментари Харесай

УСПЕХ: Частната китайска ракета Церера постигна петия си безпроблемен орбитален полет!

Днес, на 9-ти януари в 07:04 ч. българско време, китайската компания Галактик Енерджи извърши сполучлив полет на орбиталната си ракета “Церера 1 ”. Това бе петата поредна благополучна задача на компанията, което демонстрира, че комерсиалният бранш на Китай е почнал да доближава стадия на зрялост.

В слънчевосинхронна орбита бяха позиционирани пет спътника, които ще се употребяват за наблюдения на Земята, оценка на околната среда и събиране на данни.

Забележително е, че Галактик Енерджи организира петия си полет по-малко от два месеца след предходния четвърти. През 2023 година компанията е възнамерявала да реализира сред осем и 10 старта на ракети “Церера ”.

Галактик Енерджи също по този начин се оправя много по-добре спрямо съперниците си в Китай. През юли 2019 година айСпейс сполучливо изстреля ракета в орбита, само че по-късно регистрира три поредни повреди. Друга компания, ЛандСпейс, претърпя неуспех през декември 2022 година

Но до този миг комерсиалният бранш на Китай към момента не е в положение да конкурира СпейсЕкс. Всички частни китайски ракети, които са достигнали орбита, са лекотоварни и твърдогоривни – включително “Церера ”. Но Галактик Спейс има огромни упоритости – компанията понастоящем проектира течногоривната ракета “Палада ”, която ще е среднотоварна и ще може да каца по сходство на “Фалкън 9 ”.

Видеозапис от днешния полет:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР