Днес, на 5-ти декември, американската космическа мисия “Артемис 1 ще

...
Днес, на 5-ти декември, американската космическа мисия “Артемис 1 ще
Коментари Харесай

Днес Артемис 1 отново ще посети Луната отблизо!

Днес, на 5-ти декември, американската галактическа задача “Артемис 1 ” ще посети за втори и финален път Луната от близко! Живото лъчение ще стартира в 16:00 ч. българско време, като най-голямото сплотяване се чака в 18:43 ч. българско време – тогава корабът “Орион ” ще премине на 127 километра от лунната повърхнина.

По сходство на облитането преди две седмици, още веднъж се чака да има радиозатишие, до момента в който галактическият транспортен съд минава над противоположната страна на Луната и то още веднъж ще продължи към половин час. Също по този начин, още веднъж моторите на “Орион ” ще се възпламенят за към 3 минути и 27 секунди. Това е нужно, с цел да може корабът да бъде ориентиран точно към Земята за неговото предстоящо завръщане на 11-ти декември.

За разлика от облитането преди две седмици обаче, когато на местата, където са кацнали историческите задачи “Аполо ”, беше нощ, в този момент там е ден. По информация от шефа на полетите Джъд Фрийлинг камерите на “Орион ” ще ги снимат. Космически специалисти обаче са на мнение, че защото тези камери не са телескопични, а са с необятно зрително поле и са предопределени да снимат корпуса на галактическия транспортен съд, а не лунната повърхнина, евентуално няма да са с задоволителна мощ, с цел да разграничат следите от задачите. Камера с висока резолюция има на борда на друга модерна задача на НАСА – “Лунър Риконисънс Орбитър ” и тя към този момент снима следите на “Аполо ”:

 Следите от кацане на “Аполо 12 ”. Photo credit: NASA

Индия също разполага със модерна задача, която е съумяла да снима следите от “Аполо 11 ”:

 Следите от кацане на “Аполо 11 ”. Photo credit: ISRO

Междувременно НАСА продължава да излъчва непрестанно онлайн видео от борда на галактическия транспортен съд “Орион ”:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР