Днес, на 4-ти май 2019 г., в 09:48 ч. българско

...
Днес, на 4-ти май 2019 г., в 09:48 ч. българско
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля благополучно кораба Драгън на път към МКС!

Днес, на 4-ти май 2019 година, в 09:48 ч. българско време, от галактическия център Кейп Канаверал във Флорида, Съединени американски щати, излетя ракетата на СпейсЕкс “Фолкън 9 ”. Девет минути след началото на полета в орбита бе изведен наред корабът “Драгън ”, който ще извърши своята 17-та задача по доставка на Международната галактическа станция на хранителни запаси за астронавтите и научни опити. 

След приключването на своята активност първата степен на ракетата извърши сполучливо кацане върху плаващата платформа “Разбира се, че те обичам ” в Атлантическия океан. Това бе 39-тото кацане за СпейсЕкс. 

Днешният полет бе първият за компанията по програмата на Международната галактическа станция след сполучливия дебют на “Крю Драгън ” през месец март. 

Множество научни опити бяха изведени в орбита след днешното изстрелване. Орбиталната въглеродна обсерватория “OCO-3 ” ще следи комплексната динамичност на намиращия се в земната атмосфера въглерод. Експериментът “Фотобиореактор ” на Немския аерокосмически институт DLR ще тества приложимостта на хибридните животоподдържащи системи, като в космоса ще бъдат отглеждани микроводорасли от типа Chlorella vulgaris. При бъдещи проучвателен междупланетни задачи този метод може да понижи условието за доставки на храна и вода от Земята чрез товарни кораби, защото системата усвоява въглеродния диоксид навътре в галактическите станции и доставя астронавтите с О2. Същевременно биомасата от микроводораслите може да се употребява за храна.

Експериментът “Органи на чип ” съставлява работа с дребни устройства, които съдържат човешки кафези, потопени в триизмерна матрица. Сравнявайки опитите, провеждани в космоса, с контролните на Земята, ще се получат скъпи данни, които ще имат употреба при лекуването на разнообразни болести.

Пристигането на кораба “Драгън ” на МКС е планувано за 6-ти май, в понеделник. 

За повече информация и вести от задачата в действително време: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР