Днес, на 3-ти декември, в 13:31 ч. българско време от

...
Днес, на 3-ти декември, в 13:31 ч. българско време от
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-11 излетя и достави екипаж на МКС!

Днес, на 3-ти декември, в 13:31 ч. българско време от площадка №1 (още известна като “Гагарински старт ”) на космодрума Байконур излетя галактическата ракета “Союз-ФГ ” с пилотирания галактически транспортен съд “Союз МС-11 ”.

Девет минути след началото на полета корабът се отдели наред от третата степен на ракетата-носител и стартира независима задача. На борда му бяха космонавтът на Роскосмос Олег Кононенко, астронавтката на НАСА Ан Макклейн и канадският астронавт Дейвид Сен-Жак.

След четири обиколки на Земята, в 19:30 ч. българско време корабът се скачи с модула “Поиск ” на Международната галактическа станция.

Днешният полет бе първи след повредата на “Союз МС-10 ” през октомври, когато ракетата-носител аварира в полет и екипажът, състоящ се от Алексей Овчинин и Ник Хейг, трябваше да извърши екстрено кацане, с цел да се избави. Благодарение на обстоятелството, че руснаците се възвърнаха бързо след злополуката, Международната галактическа станция бе на практика избавена от обезлюдяване. Кононенко, Макклейн и Сен-Жак ще останат в космоса най-малко до юни 2019 година.  

Освен това днешното изстрелване на “Союз МС-11 ” бе 100-тното орбитално политане тази година! Това е значимо достижение: за финален път толкоз галактически полети в границите на една година имаше през 1990-та, последната година от съществуването на Съюз на съветските социалистически републики. С разпадането на Съюза през 1991-ва година завърши и Студената война, надлежно галактическата конкуренция. Днес, с помощта на мощното развиване на частния галактически бранш в Съединени американски щати и на държавния в Китай, космонавтиката още веднъж се движи с темпове, присъщи за великото галактическо състезание в ранната галактическа ера. 

За повече информация по отношение на днешния старт: Роскосмос

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР